10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2023 23:43 | Son Güncelleme: 08.08.2023 23:47

Moody's ABD'li bankaların notunu kırdı: Wall Street satış dalgasına teslim oldu

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in birkaç kredi kuruluşunun notunu düşürmesi, ABD bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin korkuları yeniden alevlendirerek daha geniş bir satış dalgasına yol açınca Wall Street düşüşe geçti
Moody's ABD'li bankaların notunu kırdı: Wall Street satış dalgasına teslim oldu

Moody's, 10 küçük ve orta ölçekli kredi kuruluşunun notunu bir kademe düşürdü ve Bank of New York Mellon, U.S. Bancorp, State Street ve Truist Financial dahil olmak üzere altı bankacılık devini potansiyel not indirimleri için incelemeye aldı.

Moody's ayrıca sektörün kredi gücünün fonlama riskleri ve zayıflayan karlılık nedeniyle test edilebileceği uyarısında bulundu.

Bu yılın başlarında aralarında Silicon Valley Bank'ın da bulunduğu üç kredi kuruluşunun iflasının finansal sistemi sarsmasının ardından ABD bankalarına yönelik piyasa güveni giderek artıyor. Not indirimleri ise yatırımcıların güveninin kırılganlığını gösterdi. S&P 500 Bankalar endeksi, gösterge S&P 500 endeksindeki yüzde 16,8'lik artışa kıyasla bu yıl şimdiye kadar yüzde 3,1 değer kaybetti.

Banka hisseleri kayıpta

Bankalar endeksi Salı günü yüzde 1,8 düşerken KBW Bölgesel Bankacılık endeksi yüzde 2 geriledi. Büyük bankalardan Goldman Sachs ve Bank of America sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 2,6 gerilerken, Bank of New York Mellon ve U.S. Bancorp yüzde 1,9 ve yüzde 0,4 değer kaybetti.

Kapanışta Dow Jones endeksi 160 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 0,45 azalışla 35.314,49 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,42 azalarak 4.499,38 puana, Nasdaq endeksi yüzde 0,79 kayıpla 13.884,32 puana düştü.

Guidestone Capital Management'ta kamu yatırımları direktörü olan Brandon Pizzurro, "ABD finans sisteminin belkemiğinin gözetim altında olduğunu gördüğünüzde yatırımcıların duraksamasına neden oluyor" dedi ve ekledi: "Piyasalar yavaş yavaş şunu sindiriyor: Belki de ABD finans sistemi tamamen mükemmel değil"

Korku endeksinde sert yükseliş

Banka notlarının düşürülmesine verilen tepki, Wall Street'in korku göstergesi olan CBOE Piyasa Volatilite endeksini (VIX) iki ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

Piyasalar haftaya pozitif başlamıştı

S&P 500 ve Nasdaq'ın Mart ayından bu yana en kötü haftasını geçirmesinin ardından Wall Street, Perşembe günü merakla beklenen ABD enflasyon raporu öncesinde yatırımcıların pozisyon almasıyla Pazartesi günü yükselişe geçmişti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, daha fazla parasal sıkılaştırmaya ilişkin bazı endişeleri yatıştırarak, son ekonomik verilerin yönünde ani bir değişiklik olmaması halinde, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmeden bırakabileceği bir aşamada olabileceğini söyledi.

11 büyük S&P 500 sektöründen on tanesi düştü. Finans anlaşılır bir şekilde en büyük düşüşü yaşayan sektörlerden biri olurken, malzeme ve teknoloji de ağırlığını hissettirdi.

Çin'den gelen veriler satışları derinleştirdi

Enerji endeksi, en büyük tüketici Çin'den gelen hayal kırıklığı yaratan ticaret verilerinin ardından ham petrol fiyatlarının düşmesiyle erken işlemlerde en kötü performans gösterenler arasında yer aldı. Ancak, bir ABD devlet kurumunun ekonomiye ilişkin daha olumlu bir görünüm öngörmesinin yardımıyla petrol öğleden sonra pozitife dönünce, bu düşüşün bir kısmının silinmesine yardımcı oldu.

Sağlık hizmetleri ise diğer sektörlerden farklı olarak yüzde 0,3'lük bir kazançla trendi tersine çevirdi.

Obezite ilacı hisselerin değerini artırdı

Danimarka merkezli Novo Nordisk'in obezite ilacı Wegovy'nin kalp hastalığı riskini azalttığını açıklamasının ardından ilaç üreticileri küresel olarak yükseldi. Eli Lilly, ilaç firmasının iyimser çeyrek dönem karı açıklamasının ardından yüzde 13,3 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Dish Network, ödemeli TV sağlayıcısının yüzde 1,2 yükselen uydu iletişim sağlayıcısı EchoStar ile birleşme planlarını açıklamasıyla yüzde 9,3 oranında yukarı sıçradı.

United Parcel Service (UPS), yıllık gelir tahminini düşürmesinin ardından yüzde 1 değer kaybetti.