01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2021 04:40 | Son Güncelleme: 23.02.2022 21:34

Müşteriyi şaşırtan sektörde öne çıkar

Yatırımcı ve işletmeci Gamze Çizreli sektörün geleceğinden umutlu: Artık dijital çağdayız. Markaların sadece ürünle değil hizmetle de tüketiciyi şaşırtmak zorunda olduğu bir dönem. Değişime ayak uydurup, konforlu bir hizmet sunan sektörde öne çıkacak…
Müşteriyi şaşırtan sektörde öne çıkar

Covid-19 pandemisinden en çok etkilenenlerden biri tabii ki gastronomi sektörü oldu. Ancak ben 28 yıldır gönülden hizmet verdiğim sektörün geleceğini konuşurken, asla kara tablo çizenlerden değilim. 2019 yılından beri sektörde yaşananları ve değişen şartları uyumlu, yenilikçi ve umut vaadeden cepheden bakarak anlatacağım.

Rövanş tüketim

Benim de başkan yardımcısı olduğum TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği ) verilerine bakarsak 2019 yılından bugüne, sektörde bulunan işletme sayısında yüzde 8,5 oranında bir daralma görüyoruz. Bu oran, sektör çalışanlarına gelince yüzde 14’lere çıkıyor. Yani 100 bin işletmenin 8 bin 500’ü pandemi sonrası bir daha açılamadı. Kapanan işletmeler dışında, sektör değiştiren çalışanlarla birlikte yaklaşık 300 bin kişilik bir istihdam kaybı yaşandı. Sektör uzun süreli kapanmaların etkisiyle büyük bir darbe aldı. Ancak bu küçülme, açılmalar sonrası ‘rövanş tüketim’le birlikte hızlı bir toparlanma trendinde. Şu anda restoranlar artan döviz kurları ve yüksek enflasyon sonucu ortaya çıkan fiyat artışlarıyla ve tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar nedeniyle zor günler yaşıyor. Bunların sonucu ev dışı tüketimin cüzdan payındaki değişimini ilerleyen süreçte hep birlikte gözlemleyeceğiz ama öngörüm tüketicilerin her ne pahasına olursa olsun sosyalleşme ihtiyaçlarının azalmayacağı yönünde.