17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.11.2023 20:29 | Son Güncelleme: 07.11.2023 20:42

Nike'tan patent suçlaması: New Balance ve Skechers'ı mahkemeye verdi

Ayakkabı devi Nike Pazartesi günü rakipleri New Balance ve Skechers aleyhine federal davalar açarak onları Nike'ın spor ayakkabıların üst kısımlarını üretme teknolojisiyle ilgili patentleri ihlal etmekle suçladı
Nike'tan patent suçlaması: New Balance ve Skechers'ı mahkemeye verdi

Davalarda, bazı New Balance spor ayakkabıları ve Skechers spor ayakkabılarının Nike'ın koşu, futbol ve basketbol ayakkabıları için patentli "Flyknit" teknolojisini kötüye kullandığı belirtiliyor.

Nike daha önce Adidas, Puma ve Lululemon'a Flyknit patentlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmıştı. Adidas ve Puma davalarını çözüme kavuştururken, Nike'ın Lululemon'a karşı açtığı dava halen devam ediyor.

New Balance: Nike'ın böyle bir hakkı yok

Reuters'ın haberine göre New Balance yaptığı açıklamada "rakiplerinin fikri mülkiyet haklarına tamamen saygı duyduğunu, ancak Nike'ın sektörde onlarca yıldır kullanılan geleneksel üretim yöntemleriyle ayakkabı tasarlama ve üretme konusunda münhasır hakka sahip olmadığını" söyledi.

Flyknit teknolojisi ne işe yarıyor?

Oregon merkezli Nike'ın web sitesinde Flyknit teknolojisinin hedeflenen destek, esneme ve nefes alabilirlik alanlarına sahip hafif üst kısımlar oluşturmak için yüksek mukavemetli lifler kullandığı belirtiliyor. Davalar, patentli teknolojinin daha az malzeme ve atıkla yüksek performanslı üst kısımlar üretmesine olanak sağladığını söyledi.

Flyknit tasarımını kullanan bir ayakkabı

 

Nike'ın Boston merkezli New Balance'a karşı Massachusetts federal mahkemesinde açtığı davada, New Balance'ın Fresh Foam, FuelCell ve diğer serilerinden ayakkabıların Nike'ın patent haklarını ihlal ettiği belirtildi. Nike, Los Angeles'ta California merkezli Skechers'a dava açarak Skechers'ın Ultra Flex ve Glide Step markaları da dahil olmak üzere ayakkabılarının patentlerini ihlal ettiğini iddia etti.

Nike mahkemeden belirsiz bir miktar para tazminatı ve New Balance ve Skechers'ın patentleri ihlal etmesini kalıcı olarak engelleyen mahkeme kararları talep etti.