18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 20:29 | Son Güncelleme: 04.08.2023 20:36

Ons altın fiyatları kritik direnç seviyesinde tutunmaya çalışıyor

ABD işgücü piyasası Temmuz ayında ivme kaybederken, enflasyon baskıları devam etse bile altın piyasası kritik direnç seviyelerinde tutunmaya çalışıyor
Ons altın fiyatları kritik direnç seviyesinde tutunmaya çalışıyor

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, ABD tarım dışı istihdamı geçen ay 187 bin arttı. Aylık rakam, 205 bin olan piyasa konsensüs tahminlerinin altında kaldı. Bununla birlikte, raporda ABD işsizlik oranının beklenenden daha iyi bir iyileşme göstererek Haziran ayındaki yüzde 3,6 seviyesinden 3,5'a gerilediği de kaydedildi. Ekonomistler bu oranın değişmemesini bekliyorlardı.

Altın piyasası hayal kırıklığı yaratan manşet rakamlara fazla tepki vermiyor. Aralık vadeli altın kontratları son olarak ons başına 1970 dolardan işlem gördü ve gün içinde yaklaşık olarak değişmedi.

Enflasyon önemli bir endişe kaynağı

Bazı piyasa analistlerine göre, raporda enflasyonun önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği ve Fed'i yaz aylarından sonra faiz oranlarını artırmaya zorlayabileceği belirtildiği için altın piyasası sağlam bir yükseliş eğilimi kazanmakta zorlanıyor olabilir.

Raporda ortalama saatlik kazançların geçen ay  yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara yükseldiği belirtildi. Ekonomistler ücretlerin yüzde 0,3 artmasını beklerken bu artış beklentileri aştı. Hayal kırıklığı yaratan manşet rakamın yanı sıra, rapor Mayıs ve Haziran aylarında aşağı yönlü revizyona dikkat çekti. Mayıs ayı işsizlik verisi bir önceki tahmin olan 306 binden 281 bine, Haziran ayı istihdam verisi de ilk tahmin olan 209 binden 185 bine revize edildi.

Piyasalarda belirsizlik sürecek

Zaye Capital Markets'in baş yatırım yetkilisi Naeem Aslam, son verilerin ABD merkez bankası için kesin bir yol sunmaması nedeniyle verilerin piyasada devam eden çekişmeyi körüklemeye devam edeceğini söyledi. Aslam "Veri noktasında bazı karışık sinyaller de vardı, bu da Fed'in faiz oranını istedikleri şekilde artıracak güvene sahip olmadığı anlamına geliyor" dedi. Aslam, önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalar için önemli bir veri olacağını da sözlerine ekledi.

Aslam ayrıca "Yatırımcıların enflasyonda net bir düşüş trendi görmedikçe diken üstünde yaşamaya devam etme olasılığı yüksek, ki petrol fiyatlarındaki yükseliş göz önüne alındığında bunu öngörmek zor" dedi. Capital Economics Kuzey Amerika Baş Ekonomisti Paul Ashworth, son iki aydaki hayal kırıklığı yaratan verilerin istihdam artışının son 2,5 yılın en yavaş hızında olduğunu gösterdiğini belirtti.