27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 22:14 | Son Güncelleme: 23.06.2023 22:24

Ons altında düşüş sürerken resesyon endişeleri altın fiyatlarını baskılıyor

Ons altın fiyatları Fed'in şahin mesajları eşliğinde 3 ayın en düşük seviyelerini görmesinin ardından küresel resesyon endişelerinin de etkisiyle haftayı hafif yükselişle kapattı
Ons altında düşüş sürerken resesyon endişeleri altın fiyatlarını baskılıyor

Dow Jones Market Data'ya göre, sarı metal Şubat ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydederken, gümüş fiyatları da Ekim 2022'den bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşadı. Altın fiyatları Cuma günü bir miktar destek bulmayı başardı, ancak hem altın hem de gümüş bir önceki seansta yaklaşık üç ayın en düşük seviyelerine geriledikten sonra haftayı yine de keskin bir düşüşle tamamladı.

Küresel durgunluk endişeleri altına yarıyor

Türkiye, İngiltere, İsviçre ve Norveç'teki merkez bankaları Perşembe günü faiz oranlarını artırırken, geçtiğimiz hafta Fed bu yıl içinde iki faiz artırımının daha sinyalini verdi. Enflasyonu bastırmak için tasarlanan daha yüksek faiz oranları, yatırımcıların küresel durgunluk endişelerini körükledi ve sarı metale olan talebin bir miktar azalmasına yardımcı olan güvenli varlıklara kayışa neden oldu.

Ancak XM'in baş yatırım analisti Raffi Boyadjian, ons altında düşüşün bir süre daha devam edebileceğine dikkat çekiyor. 

Gram altın rekor üstüne rekor kırıyor

Ons altında fiyatlarda düşüşler görülürken Türkiye'de ise durum çok daha farklı. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın, dolar/TL kurunun gün içinde 25,73 seviyesini görmesiyle 1.586 TL’ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaştı.