03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 21:25 | Son Güncelleme: 23.06.2023 21:35

Amazon kasiyersiz mağazalarına kilit vuruyor

Amazon'un mağazacılıkta büyük bir yenilik olarak dünyaya duyurduğu kasiyersiz marketler bir bir kapanıyor. e-Ticaret devi yeni yol haritası çerçevesinde bu yıl şimdiye kadar dokuzuncu kasiyersiz marketini de kapatmış durumda
Amazon kasiyersiz mağazalarına kilit vuruyor

Amazon'un Insider'a yaptığı açıklamaya göre, Seattle şehir merkezindeki Beşinci Cadde'de bulunan Amazon Go mağazası 16 Haziran'da kapılarını son kez kapattı. Lokasyon 2018 yılında ikinci Amazon Go mağazası olarak açılmıştı.

Amazon Go nedir?

Amazon Go müşterileri ödeme kuyruğunda beklemek yerine, satın aldıkları ürünlerle birlikte dışarı çıkabiliyor ve Amazon tarafından yerleştirilen kameralar satın aldıkları ürünleri takip ederek hesaplarına borç kaydediyor.

Güvenlik endişeleri kepenk indirtti

Amazon Mart ayında yaptığı açıklamada, ikisi New York'ta, ikisi Seattle'da ve dördü de San Francisco'da olmak üzere sekiz Amazon Go mağazasını 1 Nisan itibariyle kalıcı olarak kapatacağını duyurdu. Seattle'daki iki mağaza Amazon'un belirtmediği güvenlik endişeleri nedeniyle aylardır geçici olarak kapalıydı.

Amazon sözcüsü Jessica Martin yaptığı açıklamada, "Seattle'daki Marion Amazon Go lokasyonumuzu kapattık ve yakınlardaki diğer mağazalar da dahil olmak üzere Amazon bünyesinde yeni fırsatlar bulmak için çalışanlarla yakın bir şekilde çalışıyoruz. ABD genelinde 20'den fazla Amazon Go mağazasını işletmeye devam ediyoruz ve gelecekte daha fazlasını açmayı dört gözle bekliyoruz"

Amazon'un yeni deneyleri

Mart ayında bir Amazon sözcüsü Insider'a "Mağaza portföyümüzü periyodik olarak değerlendiriyoruz ve bu süreçte optimizasyon kararları alıyoruz" sözlerini kaydetmişti. Amazon geçtiğimiz yılı fiziksel perakendecilik alanındaki bazı deneylerini kapatarak geçirdi.

Geçen yıl Amazon Books, 4-Star ve Pop Up mağazalarını kaldırdı. Şubat ayında şirket, bazı Amazon Go mağazalarını ve Amazon Fresh adı altında açtığı bazı süpermarketleri kapatacağını söyledi. Şirket ayrıca Orta Batı'da planlanan bazı Amazon Fresh lokasyonlarını kiralamak için kiracı arayışına girdi.

Aynı dönemde Amazon, bir giyim mağazası olan Amazon Style'ı açtı. Amazon'un 2017 yılında satın aldığı market zinciri Whole Foods da yeni mağaza açılışlarına hız vermeyi planlıyor.