04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 18:47 | Son Güncelleme: 01.05.2023 19:00

OPEC+ kesintileri işe yaramadı: Petrol fiyatları Fed kararı öncesi düşüşünü sürdürüyor

Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve ABD'nin yeni bir faiz artırımı beklentileri sonrası petrol fiyatları, geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren OPEC+'ın üretim kesintilerine rağmen varil başına bir dolardan fazla düştü
OPEC+ kesintileri işe yaramadı: Petrol fiyatları Fed kararı öncesi düşüşünü sürdürüyor

Brent ham petrolü 1,27 dolar ya da yüzde 1,6 düşüşle varil başına 79,06 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 1,39 dolar ya da yüzde 1,8 düşüşle 75,39 dolardan işlem gördü.

Pazar günü açıklanan resmi verilere göre Çin'in imalat faaliyetleri Nisan ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken, imalat satın alma yöneticileri endeksinde Aralık ayından bu yana ilk kez daralma kaydedildi.

Reuters'ın haberine göre 2-3 Mayıs tarihlerinde toplanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını 25 baz puan daha arttırması bekleniyor. ABD doları, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında yükselerek petrolü diğer para birimi sahipleri için daha pahalı hale getirdi.

Kpler analisti Matt Smith, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Çin'deki yavaş toparlanma ya da toparlanamama durumu ile ilgili duyarlılık fiyatlara etki etmeye devam ederken, ABD'de süren parasal sıkılaştırma zemini ve resesyon belirtisi gösteren ekonomik veriler petrol fiyatları üzerinde ciddi seviyede baskı oluşturuyor" dedi.

Bir batık banka daha

Bankacılıkla ilgili korkular son haftalarda petrol üzerinde baskı yarattı ve ABD'de iki ay içinde iflas eden üçüncü büyük kurum olan First Republic Bank'a el konulduğunu açıklayan ABD'li düzenleyiciler, bankanın JPMorgan'a satılması için bir anlaşma yapıldığını duyurdu.

OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinin günde yaklaşık 1.16 milyon varillik gönüllü üretim kesintileri Mayıs ayından itibaren yürürlüğe giriyor.

Petrol fiyatları, yeni siparişlerin hafif iyileşmesi ve istihdamın toparlanmasıyla ABD imalat faaliyetlerinin Nisan ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerilemesinden bir miktar destek aldı.

Bankacılık krizi geride kaldı

OANDA analisti Edward Moya yaptığı açıklamada "Ham petrol fiyatları, bankacılık dramı geride kaldığı için ekonominin güçlenebileceği iyimserliği ve fabrika faaliyetlerinin iyileştiğine dair işaretlerle kayıplarını azaltıyor" sözlerini kaydetti.