27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2024 20:12 | Son Güncelleme: 16.01.2024 21:07

Shell 2,4 milyar dolara varlıklarını satıyor, bir asır sonra Nijerya'yı terk ediyor

Enerji devi Shell, Nijerya'daki iştirakini çoğunluğu yerel beş şirketten oluşan bir konsorsiyuma 2.4 milyar dolara satmayı kabul etti. Böylece şirket, Nijerya'da petrol ve doğalgaz sektöründe yaklaşık bir asırlık faaliyetlerini sonlandırmaya hazırlanıyor
Shell 2,4 milyar dolara varlıklarını satıyor, bir asır sonra Nijerya'yı terk ediyor

İngiliz enerji devi 1930'lardan itibaren Nijerya'nın petrol ve gaz sektörüne öncülük etti. Yıllarca hırsızlık, sabotaj ve operasyonel sorunlar nedeniyle karada meydana gelen yüzlerce petrol sızıntısıyla mücadele etti ve bu da maliyetli onarımlara ve maliyeti yüksek olan davalara yol açtı.

Batılı devler Nijerya'yı bir bir terk ediyor

Shell, 2021 yılından bu yana Nijerya'daki petrol ve doğal gaz işletmesini satmaya çalışıyor ancak Nijerya'nın daha kazançlı ve daha az sorunlu olan açık deniz sektöründe aktif olmaya devam edecek.
Shell'in çıkışı, daha yeni ve daha kârlı operasyonlara odaklanan batılı enerji şirketlerinin Nijerya'dan daha geniş çaplı bir geri çekilişinin bir parçası. Exxon Mobil, İtalyan Eni ve Norveçli Equinor, son yıllarda ülkedeki varlıklarını satmak için anlaşmalar yaptı.

İngiliz devi yaptığı açıklamada The Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited'i (SPDC) 1.3 milyar dolar karşılığında satacağını, alıcıların ise anlaşma tamamlandığında önceki alacaklarla ilgili olarak 1.1 milyar dolara kadar ek bir ödeme yapacağını belirtti.

Karayı bıraktı, açık denizlere odaklandı

Shell yöneticilerinden Zoë Yujnovich konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu anlaşma Shell için Nijerya'da önemli bir dönüm noktasıdır ve daha önce açıkladığımız Nijer Deltası'ndaki kara petrol üretiminden çıkma, portföyümüzü sadeleştirme ve Nijerya'daki gelecekteki disiplinli yatırımlarımızı Derin Su ve Entegre Gaz pozisyonlarımıza odaklama niyetimizle uyumludur"

Shell'in açık denizdeki çeşitli sahalardaki operasyonları ve hisselerinin yanı sıra Nijerya'da bir sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi ve başka varlıkları da bulunuyor.

Alıcı olan Rönesans konsorsiyumu ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith, tüm yerel petrol arama ve üretim şirketleri ile İsviçre merkezli bir ticaret ve yatırım şirketi olan Petrolin'den oluşuyor.
Rönesans'ın doğruladığı satış için Nijerya hükümetinin onayı gerekiyor.

Son yıllarda Nijer deltasında meydana gelen sızıntılar nedeniyle oluşan zararın tazmini için çok sayıda davayla karşı karşıya kalan Shell, Rönesans'ın sızıntı, hırsızlık ve sabotajla mücadele sorumluluğunu üstleneceğini söyledi.

Shell üzerine düşeni yapmalı

Nijeryalı grup Health of Mother Earth Foundation İcra Direktörü Nnimmo Bassey şunları söyledi: "Shell sorumluluğunu kabul etmeli. Bu, kirlenmiş alanların iyileştirilmesi ve restorasyonu için tam ödeme yapılması ve ev sahibi topluluklara tazminat ödenmesi anlamına geliyor. Yol açtıkları neredeyse telafisi mümkün olmayan zarardan kaçamazlar" dedi.