30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 21:48 | Son Güncelleme: 16.04.2024 22:40

Orta Doğu'da savaşın bölgeye yayılma riski arttı: Altın fiyatlarında hedefler yükseldi

Deutsche Bank, altın fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini ve değerli metalin bu yılın sonunda ons başına 2 bin 400 dolara, Aralık 2025'te ise 2 bin 600 dolara ulaşmasını beklediğini açıkladı. Goldman Sachs, BofA ve Citi de altın için hedef fiyatlarını yükseltti
Orta Doğu'da savaşın bölgeye yayılma riski arttı: Altın fiyatlarında hedefler yükseldi

Goldman Sachs'ın Pazartesi günü, güçlü boğa piyasası nedeniyle tahminini ons başına 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolara çıkarması sonrası Deutsche Bank de altın için tahminini yukarı yönlü revize etti. Her iki finans devi de revize edilen tahminlerinin ardındaki temel etkenler olarak artan yatırım girişlerini ve tırmanan jeopolitik gerilimleri gösteriyor.

İsrail'den gelecek misilleme bekleniyor

Orta Doğu'daki çatışmalar altının güvenli liman statüsünü desteklerken, İsrail'in Cumartesi gecesi İran'ın füze saldırısına karşılık verme sözü vermesiyle bu durum yeni bir boyut kazandı.

Deutsche Bank, duruşu için önemli bir faktör olarak sürdürülebilir bir yatırım talebine işaret ediyor ve öncü yatırımcıların kar elde etmesinin, altının iyimser geleceğini paylaşan yeni piyasa katılımcıları tarafından hızlı bir şekilde dengeleneceğini öne sürüyor.

Son iki ay içinde altın fiyatlarında yüzde 20'lik bir yükseliş görülürken, piyasa duyarlılığı daha fazla kazanım yönünde güçlü bir eğilim sergiledi. Buna ek olarak, özellikle Orta Doğu'daki jeopolitik riskler, yüksek fiyatların devam etmesi için kritik destek olarak görülüyor.

Deutsche Bank, merkez bankalarının 2022 yılında çok önemli olarak kabul edilen önemli satın alma faaliyetlerinin altın piyasasını desteklemeye devam ettiğini ve güçlü gidişatı pekiştirdiğini belirtti. 

Citi: Hedef 2 bin 500 dolar

Bu yılın ikinci yarısından itibaren altın fiyatlarının 2 bin 500 doları aşmasını bekleyen Citi, 2 bin 500 doların aşılmasıyla birlikte güçlü bir alım desteği oluşacağını belirtti. 2025 yılı için de altın için banka tahminini 2 bin 875 dolar olarak belirledi.

Analistler, altının son yükselişinin jeopolitik gerilimler tarafından kolaylaştırıldığını ve daha derin bir riskten kaçınma ortamının fiyatları daha da artıracağını söylüyor.

Goldman Sachs: 2 bin 700 dolar

Goldman Sachs dün 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar/ons seviyesine yükseltti. Yatırımcılara yayınlanan bir notta banka, Çin Merkez Bankası (PBOC) dahil olmak üzere merkez bankalarının sürekli talebini ve Çinli yatırımcıların perakende talebindeki artışı gerekçe göstererek, emtianın piyasada büyümeye devam etmek için hala birçok noktasının olduğunu açıkladı.

Goldman Sachs'ın notunda, güvenli liman olarak altına olan talebin, bu yılın sonlarında gerçekleşebilecek Fed faiz indirimlerine ve yaklaşan ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceği belirtildi. 

BofA: 3 bin dolar

ABD'li yatırım bankası Bank of America (BofA), değerli metaller için fiyat tahminlerini belirtirken; ons altın için ise, 3 bin dolar senaryosunu açıkladı. Dev banka, ons altın ve ons gümüşün, önümüzdeki 12 ayda sırasıyla 3000 dolar ve 30 doların üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Bank of America ayrıca; bakır, alüminyum ve çinko için de beklentilerini açıkladı. Buna göre, bakır ve alüminyumun 2026'ya kadar sırasıyla ortalama 12000 dolar ve 3250 dolara çıkmasını beklediklerini değerlendirdi.

Orta vadede yükselecek

Pepperstone Group Ltd. araştırma müdürü Chris Weston, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin altın almak için başlı başına bir neden olduğunu söyledi. Weston, "Hareketlerde fiyatlanan oldukça büyük bir jeopolitik prim var" dedi ve orta vadede altının daha yüksek seviyeleri göreceğini kaydetti.