27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2024 14:50 | Son Güncelleme: 05.03.2024 14:57

Papara, T-Bank'ı satın aldı

Papara T-Bank’ın hisselerinin yüzde 100'ünü alacağı satış sözleşmesini imzaladı
Papara, T-Bank'ı satın aldı

18 milyon kullanıcıya ulaşan Türkiye’nin lider finansal teknoloji kuruluşu Papara, temel bankacılık ürünlerine yenilikçi bir soluk getirmeye hazırlanıyor. T-Bank ve Papara, T-Bank'ın %50-50 oranındaki hissedarları Bankmed SAL ve Arab Bank PLC ile süren görüşmeler sonucunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Büyüme yolunda ilk adım

Papara, bugüne kadar yaptığı en büyük satın almaya imza atarak, büyüme yolunda ilk adımı gerçekleştirdi. Anlaşmanın finansal danışmanlığını Lucid Investment Bank, hukuksal danışmanlığını Durukan+Partners üstlendi.

BDDK onayı sonrası işlemler tamamlanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Rekabet Kurulu’nun onayları sonrasında devir işlemlerinin tamamlanacağını belirten Papara CEO’su Emre Kenci “2023 yılında sigorta ve yatırım ürünleriyle zenginleştirdiğimiz kullanıcı deneyimini, temel bankacılık ürünlerinin de eklenmesiyle birlikte en üst seviyeye taşıyacağız. Böylelikle Papara’nın finansın her alanında hizmet veren bir “Super App” olma yolcuğunu tamamlayacağız” dedi.

Hedef küresel pazarlarda rekabet 

T-Bank Genel Müdürü Servet Taze ise yapmış olduğu açıklamada “T-Bank’ın bireysel ve kurumsal bankacılık alanındaki köklü uzmanlığı ve 1930’lu yıllardan bugüne kadar bankacılık sektöründe elde ettiği geniş bilgi birikimi ve deneyimi Papara’nın kullanıcı odaklı vizyonu ile güçlenerek, geleneksel bankacılık ürünlerinin yenilikçi teknolojiler ve çözümlerle daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlayacak” dedi. Papara’nın küresel pazarlarda rekabet edebilme potansiyeline inandığını belirten Taze, bu satın almanın Türkiye’de finans alanında bir mihenk taşı olacağını ve sektörü daha da ileriye taşıyacağını belirtti.

T-Bank Hakkında

Banka, 1985 yılında Bank of Bahrain and Kuwait’in İstanbul Şubesi olarak kurulmuş, 1991 yılında Bahreyn ve Kuveyt Bankası A.Ş. unvanıyla bağımsız bir kurum olarak varlığını devam ettirmiştir. 1992 yılında ismi Garanti Yatırım ve Ticaret Bankası A.Ş. olarak değişmiş, 1997 yılında ise MNG Bank A.Ş. olmuştur.
Yapılan görüşmeler neticesinde 2006 yılında Arab Bank ve BankMed, MNG Bank A.Ş hisselerinin % 91’ini devralmıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 29 Aralık 2006 tarihli kararıyla da satış işlemi onaylanmıştır. Ocak 2007 tarihi itibarıyla hisse devri tamamlanmış, Arab Bank hisselerin %50’sine ve BankMed ise hisselerin %41’ine sahip olmuştur. 3 Nisan 2007 tarihinde ise Banka’nın adı Turkland Bank A.Ş., kısaltılmış şekliyle T-Bank olarak değiştirilmiştir. 17 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul kararı ile T-Bank’ın sermayesinin 650 Milyon TL’den 1 Milyar TL’ye çıkarılmasına karar verilmiştir. T-Bank’ın mevcut ortaklık yapısı şu şekilde olmuştur: BankMed %50, Arab Bank %50.

Papara Hakkında

Papara, KPMG tarafından Global FinTech 100'de listelenen Türkiye’nin lider FinTech şirketidir. Türkiye’den seçilen 68’inci Endeavor girişimi olma başarısını gösteren Papara, özgün LinkedIn verileri ile belirlenen “LinkedIn En İyi Startup’lar 2022” listesinde ilk sırada yer almış, dünyanın önde gelen FinTech topluluklarından Finovate tarafından düzenlenen 2022 Finovate Awards’da “En İyi Mobil Ödeme Çözümü” seçilmiştir. 2016 yılında finansal hizmetleri herkes için hızlı, kolay, hesaplı ve keyifli hâle getirmek amacıyla kurulan Papara’nın 18 milyondan fazla bireysel kullanıcısı, aralarında Uber, TikTok gibi şirketlerin de bulunduğu 1.500’ü aşkın ticari kullanıcısı vardır. 650’den fazla çalışanı olan ve Happy Place to Work® kapsamında Türkiye’nin en mutlu işyerleri arasında gösterilen Papara, ürün ve hizmetlerini daha geniş coğrafyalara yayarak bölgenin lider ve rekabetçi finansal teknoloji şirketi olmayı hedefliyor.