19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.01.2023 10:45 | Son Güncelleme: 31.01.2023 11:20

Paul Krugman: Arjantin ve Brezilya'nın ortak para birimi korkunç bir fikir

Brezilya ve Arjantin'in ortak para birimine geçmek için hazırlık yapmaya başladığını açıklamasının ardından, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman konuyla ilgili eleştirilerde bulundu. Krugman, bu birleşme kararını ancak ekonomi konusunda yetersiz donanıma sahip kişilerin alabileceğini söyledi
Paul Krugman: Arjantin ve Brezilya'nın ortak para birimi korkunç bir fikir

New York Times'ın Nobel ödüllü yazarı Paul Krugman, Arjantin ve Brezilya'nın ortak para birimine geçmek için hazırlık yapmaya başlaması hakkında eleştirilerde bulundu. Krugman, bu birleşmenin ekonomi konusunda yetersiz donanıma sahip biri tarafından hayal edilen korkunç bir fikir olduğunu söyledi ve tartışmaları alevlendirdi.

Krugman pazar günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Birbirlerinin başlıca ticaret ortakları olan ve büyük şoklarla karşılaşmayacak kadar benzer ekonomiler arasında ortak bir para birimi mantıklı olabilir" dedi. Krugman, komşu ve ticaret ortağı olmalarına rağmen Brezilya'nın ihracatının sadece yüzde 4,2'sini Arjantin'e gönderdiğini, Arjantin'in Brezilya'ya ihracatının ise yüzde 15 olduğunu söyledi.

Krugman ayrıca ülkelerin ticaret yapılarının büyük farklılıklar gösterdiğini, Arjantin'in ihracatının tamamının tarım, Brezilya'nınkinin ise yarısından fazlasının yakıt olduğunu belirtti. Krugman, "Dolayısıyla dünya ekonomisindeki şokların reel döviz kurunda büyük değişikliklere neden olması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar olası bir Güney Amerika ortak para biriminin doların bölgedeki ağırlığını da önemli ölçüde azaltacağını söylüyor

Kısa bir süre önce seçilen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Arjantinli mevkidaşı Alberto Fernandez, geçen hafta sonu bir Arjantin gazetesinde yayınlanan açık mektupta, bölge ülkeleriyle ticaretin canlandırılması ve ABD dolarına bağımlılığın azaltılması amacıyla Sur (Güney) isimli yeni para biriminin piyasaya sürüleceğini açıkladı. Başlangıçta ikili bir proje olarak başlayan girişimin daha sonra diğer Latin Amerika ülkelerini de davet edecek şekilde genişletileceği belirtiliyor.