27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 12:21 | Son Güncelleme: 24.12.2023 13:18

Performans değerlendirme toplantısından başarıyla çıkmanın 3 yolu

Yeni yıl öncesi birçok çalışan yöneticileriyle performans değerlendirmesi yaptı ya da yapmak üzere. Peki ama bu toplantılardan mutlu çıkmanın bir yolu var mı? Forbes kariyerinizi belirleyen bu kritik görüşmeden başarıyla çıkmanın 3 altın kuralını yazdı
Performans değerlendirme toplantısından başarıyla çıkmanın 3 yolu

Kariyerinizde yükselmeyi hedefliyor ve performansınızı artırmak istiyorsanız, işinizi iyi yapmak kadar yaptığınız iyi işleri hatırlatmanız gerektiğini bilmelisiniz. Ancak bunu söylemek çoğu zaman yapmaktan daha kolaydır, özellikle de yöneticinizle performans değerlendirmeleri söz konusu olduğunda.

Daha rahat ve hazır olmanın 3 yolu var

Pozisyonunuza bağlı olarak, ilerlemenizi ve kariyer gelişiminizi tartışmak söz konusu olduğunda performans değerlendirmelerinin etkili, verimli ya da yararlı olmadığını görebilirsiniz. Ancak, şirketinizde performans değerlendirmeleri için standart bir süreç olup olmadığına bakılmaksızın, yöneticinizle girdiğiniz bu toplantıdan en karlı şekilde çıkmak için yapabileceğiniz şeyler var. Üst düzey yöneticilere kariyer danışmanlığı yapan Adunola Adeshola; kritik toplantıda daha rahat ve hazır hissetmeniz için yapmanız gerekenleri Forbes için yazdı:

Kendinizi değerlendirin

Performans değerlendirmesi için masaya oturmadan önce, kendinizi değerlendirmeniz çok önemli. İşe bir önceki değerlendirmenizi gözden geçirerek başlamalısınız. Aldığınız geri bildirimi düşünün, yapmayı planladığınız iyileştirmeleri değerlendirin ve kendinizi kontrol edin:

  • Geri bildirimi başarıyla uyguladınız mı?
  • Göreve nispeten yeniyseniz, iş tanımına geri dönün ve pozisyonunuzun mevcut beklentilerini karşılayıp karşılamadığınızı değerlendirin.

Bu kişisel değerlendirme ve gözden geçirme; yöneticinizle bilinçli ve yapıcı bir konuşma yapmanızı sağlayacaktır. Bu noktada başarılarınızı not etmeniziniz faydası olacaktır. Son değerlendirmenizden bugüne kadar ekibe ve şirketin hedeflerine katkıda bulunduğunuz konuları belirlemek için e-postalarınızı ve iş klasörlerinizi gözden geçirin. Başarılarınızın birçoğunu gözden kaçırmış olma ihtimaliniz yüksek. Özellikle yakın gelecekte bir terfi veya zam istiyorsanız, yöneticinizle görüşmeniz sırasında başarılarınızı kolayca hatırlamaya yani hatırlatmaya ihtiyacınız olacaktır.

Hedeflerinizi belirleyin

Yöneticinizle görüşmeden önce kariyer hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı netleştirmelisiniz. Hedefleriniz konusunda ne kadar net olursanız, bir sonraki adımınızı ve bu konudaki ihtiyaçlarınızı daha rahat belirleyebilir ve talep edebilirsiniz. Bunu sizin adınıza yöneticinizin yapmasını beklerseniz performans toplantısında mutsuz çıkmanız kaçınılmaz olacaktır. İşinizi şansa bırakmak yerine; kariyerinizde yükselmeye devam etmek için neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve kontrolü elinize alın. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Son zamanlarda sizin için daha anlamlı, etkili veya eğlenceli olan projeler hangileriydi?
  • Yaptığınız işlerden hangilerini gereksiz buldunuz ve hangilerinde yetersiz hissettiniz?
  • Performansınızı yükseltmek için geliştirmek istediğiniz yeni beceriler var mı?
  • İstekleriniz ve uzun vadeli kariyer hedefleriniz şirketinizle/pozisyonunuzla uyumlu mu?
  • Uzun vadeli kariyer hedefleriniz için atmanız gereken belirli adımlar var mı?


Geri bildirim almaya hazır olun

Yöneticinizle yapacağınız performans değerlendirmeniz, işbirliğine dayalı iki yönlü bir konuşma olmalı.  Yalnızca başarılarınızı ve hedeflerinizi paylaşmayı planlamakla kalmamalı, aynı zamanda nasıl gelişebileceğiniz veya büyüyebileceğiniz konusunda da geri bildirim istemelisiniz. Hatta eleştiriyi memnuniyetle karşılamalısınız. Gelişmek için ne yapmanız gerektiği konusunda ne kadar net olursanız kariyerinizde yükselmeniz o kadar kolay olacaktır. Bunu göz önüne alarak yöneticinizin tartışmak isteyebileceği alanları belirleyin ve eleştirilere hazır olun. 

Bunu yaparken de iletişim becerilerinizi, ekip çalışması çabalarınızı, sorun çözme becerilerinizi ve şirketinizde dikkate alınan diğer kritik faktörleri göz önünde bulundurun. Kendinize karşı ne kadar dürüst olursanız, yöneticinizden saygılı bir geri bildirim almaya şansınız o kadar yüksek olacaktır Toplantıdan çıkarken bir sonraki adımda sizden beklentilerin ne olduğunu en doğru şekilde anlamak için net olmayı hedefleyin. Hedeflere ve taleplere netlik kazandırma isteği belirli örnekler istemek, belirli noktalara açıklık getirmek, potansiyel çözümler sunmak hatta bir eylem planını değerlendirmek için ek süre talep etmek gibi görünebilir. 

Genel olarak performans değerlendirmeleri yıl sonunda zam oranının açıklandığı kısa bir toplantıdan ibaret olabilir. Ancak proaktif bir yaklaşımla; başarılarınızı hatırlatıp, hedeflerinizi ilan ederseniz ve yapıcı geri bildirim almaya hazır olursanız bu toplantıdan kariyeriniz için iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.