09 Ocak 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 09:39 | Son Güncelleme: 24.12.2023 09:39

Hastalık mobbing'i: Çalışanlar reçetesiz ilaçlara sarıldı

Burnunuzu çektiğinizde ya da öksürdüğünüzde utanıyorsanız yalnız değilsiniz. Araştırmalar Covid-19 ile benzer semptomlar gösteren hastalıklara yakalanan çalışanların, mobbing'e uğradığını gösteriyor. Öyle ki sosyal dışlanma korkusu sadece ABD'de reçetesiz ilaç satışını yüzde 23 artırdı
Hastalık mobbing'i: Çalışanlar reçetesiz ilaçlara sarıldı

İşe dönmek için baskı altında olan ancak hasta olduğunu için mobbing görmekten çekinen çalışanlar, reçetesiz satılan soğuk algınlığı ve alerji ilaçlarına sarıldı. ABD'de yaşayan Meg McNamara da o isimlerden biri. Pandeminin en yoğun günlerinde alerjisi tutan McNamara, Covid semptomları gösterdiği için ofisten eve gönderildi. O gözlerindeki kızarıklığın ve öksürüğünün nedeninden emin olsa da bunu iş arkadaşlarına anlatamadı. Test sonuçları 37 yaşındaki kadının haklı olduğu ortaya çıkardı. Alerjisi nedeniyle bir daha dışlanmak istemeyen doktor asistanı, o günden sonra reçetesiz ilaçlara yöneldi. Her sabah aldığı ilaç Covid ile karıştırılan semptomları azalttı ancak başka bir soruna neden oldu: Uyuşukluk. İlaçlar nedeniyle beklemediği ve çok kötü bir dönem geçirdiğini söyleyen Meg McNamara "Sürekli yorgunumdum. Hayatımda daha fazla yorgunluk olması benim için kabul edilebilir bir şey değildi" dedi.

Burun çekmek bile dışlanmak için yeterli

Bloomberg'ün haberine göre; McNamara çalışanların karşı karşıya olduğu ikilemin simgesi haline geldi. Özellikle ofis çalışanları işe gitmeleri ve toplantılara katılmaları için baskı altındalar ancak burnunu çekmeleri bile dışlanmaları için yeterli oluyor. Bu iki zorunlulukla başa çıkmak için daha fazla soğuk algınlığı ve alerji ilacı kullanıyorlar ve bu süreç beklenmedik başka sağlık sorunlarına neden oluyor.

"Reçetesiz ilaç satışı yüzde 23 arttı"

Dünyanın önde gelen tüketici zekası şirketi NIQ'nun verilerine göre; ABD'deki reçetesiz üst solunum yolları ilaçlarının satışları, pandemi öncesi 2019'un aralık ayı dönemine kıyasla (52 haftada) yüzde 23 artarak 11,8 milyar dolara ulaştı. Satışların yaklaşık dörtte biri soğuk algınlığı ve grip tedavileri için kullanılan ilaçlardan oluşuyor. 

 Bu yılın başlarında Johnson & Johnson'dan ayrılan Kenvue Inc. şirketinin gelirlerinin yüzde 40'ını alerji tedavisinde kullanılan reçetesiz ilaçlar oluşturuyor. Sadece 3 ilacın satışı yılın ilk dokuz ayında yüzde 10 artarak 4,9 milyar dolara ulaştı ve şirketin açık ara en iyi performans gösteren birimi oldu.

"Doktor kontrolü olmadan kullanmak doğru değil"

ABD'deki firmalar; reklamlarla reçetesi ilaç satışlarını körüklüyor öyle ki tüketicileri potansiyel olarak mikrop yaymaya teşvik ediyor. Bir reklamda "Soğuk algınlığına yakalandığınız için hayata ara veremezsiniz" mesajı verilirken diğerinde ise ofise dönmek için öksürük şurubunu içen bir kadın gösteriliyor. Bu tarz reklamların büyüsüne kapılan tüketiciler farkında olmadan sağlıklarına zarar veriyorlar. Herhangi bir ilacın doktor kontrolü olmadan uzun süre kullanılması tedavi bir yana yüksek tansiyon ve benzer hastalıklara neden olabilir ya da McNamara'nın alerji ilaçları nedeniyle yaşadığı yorgunluk gibi yan etkiler gösterebilir.

Reçetesiz ilaçlar hastalığın süresini uzatabilir

Uzmanlar reçetesiz ilaçlar kullanarak semptomları görmezden gelmenin ya da tamamen bastırmaya çalışmanın hastalığın doğal seyrini uzatacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarının Covid ile çok fazla benzerlik gösterdiğine dikkat çeken klinik eczacı Jennifer Bourgeois "Hastalar korkuyla reçetesiz ilaçları kullanıyorlar. Bu da farklı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

Öksürük ve nezle yargılanmaya neden oluyor

2020'den bu yana pandeminin sosyal davranışlar üzerindeki etkisini inceleyen Galller Swansea Üniversitesi araştırma görevlisi Simon Williams, son 3 yılda insanların öksürük ve nezle nedeniyle giderek daha fazla yargılanma hissine kapıldığını tespit etti. Williams, son dönemde bu sosyal dışlanma hissinin azaldığını ancak bir süre daha devem edeceğini söyledi.

Uzaktan çalışma ilaç kullanımını etkiledi

Uzmanlar pandemiden itibaren artan uzaktan çalışma koşullarının da reçetesiz kullanımını artırmış olabileceğini dikkat çekiyor. Şirketler normal koşullarda hasta olan personelinin evde kalıp dinlenmesini ister.  Bu o personelin iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi mesai arkadaşlarına da hastalık bulaştırmasının önüne geçer. Ancak uzaktan çalışma seçeneği, birçok kişi için hastayken çalışmayı normalleştirdi. İzole bir ortamda oldukları için işverenler personellerinden en azından görevlerinin bir kısmına devam etmesini istedi. Hastayken evden çalışmak, yatarken iyileşmek için kullanılandan çok daha fazla ilaç ihtiyacına neden oldu.

"Hastalık izni azalıyor"

Yapılan son araştırmalara göre; işverenlerin personelini ofiste daha fazla zaman geçirmeye zorladıkça, ister uzaktan ister yüz yüze olsun, tüm çalışanların daha az hastalandığını gösteriyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından hazırlanan bir rapora göre bu sonbahar hastalık izni alanlarından sayısında son iki yıla göre ciddi bir düşüş yaşandı. San Francisco Körfez Bölgesi'nde ürün müdürü olarak çalışan Courtney Berentsen'in yaşadıkları hem bu düşüşün nedenini hem de reçetesiz ilaç kullanımındaki artışı açıklıyor.

"İşe gelince kötü olduğumu hissediyorum"

Berentsen'in normal bir soğuk algınlığını aylarca süren ama bulaşıcı olmayan bir öksürüğe dönüştüren bir astımı var. İyi niyetli iş arkadaşları, hasta olduğunda evde kalması ve diğerlerine örnek olması için onu uzaktan çalışmaya teşvik etmeye çalışıyor. Berentsen ise "İşe gelerek mesai arkadaşlarıma kötü örnek olduğumu hissediyorum ancak öksürüğüm geçene kadar beklemek zorunda kalırsam geri dönmem bir ayı bulacak belki de geçecek. Bu yüzden semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olması için reçetesiz ilaç kullanıyorum. Aksi halde ne olacağını bilmiyorum" diyor.