20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 29.10.2022 22:17

Petrol devlerine “Bizi kandırdınız” davası

New Jersey eyaleti Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP ve ConocoPhillips’e dava açtı: “Ürünlerinizin iklim değişikliğine yol açtığını biliyordunuz ve halkı aldattınız”
Davalı şirketlerden Exxon Mobil’e göre  bu hamle “iklim değişikliği risklerini  azaltan anlamlı eylemleri ilerletmek  adına hiçbir işe yaramayacak”.
Davalı şirketlerden Exxon Mobil’e göre bu hamle “iklim değişikliği risklerini azaltan anlamlı eylemleri ilerletmek adına hiçbir işe yaramayacak”.

ABD’nin New Jersey eyaletinden yetkililer geçen hafta beş büyük petrol ve gaz şirketine, fosil yakıtların iklim değişikliği üzerindeki zararlı etkilerini onyıllardır bildikleri halde bu konuda halkı aldattıkları gerekçesiyle dava açtı.
Eyalet Başsavcısı Matthew Platkin ile New Jersey’nin tüketici işleri ve çevre koruma departmanları davanın Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP ve ConocoPhillips ile -bu beş şirketin de üye olduğu- Amerikan Petrol Enstitüsü’ne karşı açıldığını duyurdu.
Davacılar sanıkların fosil yakıtların iklim değişikliğindeki rolü hakkında halkı uyarmadıklarını, bunun yerine “iklim değişikliğinin varlığı, nedenleri ve etkileri hakkında şüphe uyandırmak için halkla ilişkiler kampanyaları yürüttüğünü” iddia ediyor.
Savcı Platkin “Bu şirketler kendi araştırmalarına dayanarak onlarca yıl önce ürünlerinin iklim değişikliğine neden olduğunu ve yolun sonunda yıkıcı çevresel etkiler yaratacağını anladı. Gerçeği gizlemek ve New Jersey halkını ve dünyayı yanlış yönlendirmek için büyük çaba harcadılar” diyor.