18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2022 22:52 | Son Güncelleme: 05.07.2022 22:59

Petrol fiyatları Mayıs'tan bu yana en düşük seviyede

Bugün Brent petrol yüzde 9.5 düşerken West Texas Intermediate ham petrolü, Mayıs ayından bu yana ilk kez varil başına 100 doların altında kapattı
Petrol fiyatları Mayıs'tan bu yana en düşük seviyede

Petrol fiyatları, küresel resesyon beklentilerinin talebe zarar vereceğine yönelik endişelerle düşüş gösterdi. Brent ham petrolün bugün yüzde 9.5 düşüşle varil başına 102.77 dolara geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 8,55 düşüşle 99,16 dolardan alıcı buldu. Batı Teksas türü ham petrolün varili 11 Mayıs'tan bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi.

Talebin azalması fiyatları düşürdü

Bir aydan kısa bir süre önce, Brent vadeli işlemleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan küresel arz baskısı ile varil başına 120 doların üzerinde işlem görüyordu. Savaşın şiddetinde bir azalma olmasa da fiyatlardaki düşüşün nedeni ekonomik büyümedeki gerilemenin ardından yakıt talebindeki azalış olabilir.

Tüketici harcamaları ve endüstriyel siparişlerin her ikisi de geçen hafta açıklanan verilerde yavaşlama işaretleri gösterdi. Bu da yatırımcıların resesyon olasılığına ilişkin endişelerinin arttığı olarak yorumlandı.

Petrol danışmanlığı firması Ritterbusch & Associates'in başkanı Jim Ritterbusch “Daha geniş anlamda bazı ham petrol tüccarları, ekonomik görünüm zayıflarken bir dizi emtiaya dokunan olumsuz etkinin ağırlığını hissediyorlar” dedi. S&P'nin geniş emtia fiyatları endeksi bugün yüzde 6,6 düştü. 

Bazı enerji tüccarları, yüksek fiyatların ve yavaşlayan ekonominin şimdiden benzin talebini azalttığına dair göstergelere odaklandı.  Federal Enerji Bilgi İdaresi'ne göre, dört haftalık ortalamada talep, 24 Haziran'a kadar yıllık bazda yaklaşık yüzde 2 düştü.

Amerikan Otomobil Birliği’ne göre ülke genelinde ortalama benzin fiyatları geçen ay rekor kırarak galon başına 5 doların üzerine çıkmasının ardından 4,80 dolara geriledi. Ancak benzin, bir yıl öncesine göre hala yüzde 50'den daha yüksek, bu da sürücülerin kesintiye gitmesine neden oldu.