Haftada dört gün çalışma sistemine adapte olmayı amaçlayan şirketlerin yüzde 80’i bu metodu başarıyla yürürlüğe koydu. Sistem kar amacı gütmeyen kuruluş 4 Day Week Global tarafından yürütülüyor. Pilot programa geçiş yapan ve kuruluş tarafından yakından gözlenen şirketlerin durumundan ortaya çıkan mesaj sistemin çalıştığı. Salı günü yayımlanan bir araştırmaya göre 70’ten fazla İngiliz şirketin yöneticilerinin yüzde 78’i bu sisteme geçişi olumlu ya da sorunsuz olarak değerlendirdi. Yalnızca yüzde 2’si sistemi zorlu buldu. Yüzde 88’lik bir kısım ise dört günlük takvimin iyi bir biçimde çalıştığını söylüyor.
"İstihdamda ve devamlılıkta olumlu etkisi var"
Haftada dört gün çalışma fikri bir şaka değil. California’lı kanun koyucular yakın zamanda belli gruplardan çalışanlar için haftada dört gün çalışma planını değerlendirdi fakat sonrasında rafa kaldırdı. Gartner Inc. tarafından yapılan bir araştırma daha kısa bir çalışma haftasının istihdamda ve işe devam etmede olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.
Altı ülkede 180’den fazla şirket şu anda 6 aylık pilot programlar yürütüyor. İş verenler dört günlük, 32 saatlik (pozisyona ve endüstriye göre değişkenlik gösteren biçimlerde) çalışma takvimlerine maaşlarda hiçbir düşüş uygulamadan geçiş yaptı. İngiltere’deki pilot programda 3 bin 300 çalışanın bulunduğu şirketlerin yöneticileriyle program hakkında görüşüldü. Program 4 Day Week Kampanyası, düşünce kuruluşu Autonomy ile Boston Koleji, Cambridge ve Oxford üniversitelerinden araştırmacıların veri toplamada sağladıkları iş birliğiyle idare ediliyor.
Şirketlerin yüzde 86’sı devam edecek
Katılımcı İngiliz kuruluşların yüzde 86’sı dört günlük takvimlerini pilot program kasımda sona erdikten sonra da uygulayacaklarını söyledi. Yüzde 49’u verimliliğin arttığını belirtirken yüzde 46’lık bir kesim ise eski çalışma takviminde olduğu şekliyle stabil kaldığını kaydetti. 4 Day Week Global CEO’su Joe O’Connor “Bunu görmek tarif edilemeyecek derecede cesaret verici. Pilot program devreye girmeden önce verimliliğin aynı seviyede kalmasını bile büyük bir başarı olarak değerlendirirdik” dedi. Pilot çalışmalar İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, Avustralya, İrlanda ve Kanada’da sürüyor.
Zorlukları da var
O’Connor, pilot programa geçen tüm kuruluşların programı tamamlamadığını da aktardı. Hemen hemen 5 iş verenden 1’i programı bıraktı. Yarıdan fazlası ise planlama öncesi etapta programa dahil olmaktan vazgeçti. Pilot çalışmaların sorumluluğunu üstlenen yetkililer bir yandan ekip ve endüstrideki beş gün normuyla yüzleşirken bir yandan da aynı verimliliği dört günde elde etmek için iş süreçlerini geliştirmenin zorluğuyla boğuştuklarını söylüyorlar.
"Ancak takım halinde başarılı olunur"
Şirketlerin planlama aşamasında programdan çıkışına dair O’Connor’ın durumu “Burada temel neden yöneticilerin bu konu üzerine fazlaca kafa yorup bir noktadan sonra çekinmeye başlaması. Muhtemel bütün problem veya sorunları pilot programa başlamadan önce kendileri çözmeyi deniyorlar ki bu imkansız. Çünkü verimliliğin arttırılması ve süreçteki iyileştirmeler ancak takım halinde idare edilir ve yürütülür” diyerek açıklıyor. O’Connor aynı zamanda yöneticiler ve çalışanlar arasındaki güvensizlik kültürünün de şirketlerdeki güçlüklerden olduğuna değindi: Açık ve aşağıdan yukarıya doğru ilerleyen bir karar verme mekanizmasına sahip olduklarını zannediyorlar ancak pratikte bu böyle olmayabilir.
"Parkta yürümeye benzemiyor"
Büyüyen sancılar sürecin bir parçası... Su tüketimini iyileştirmeye odaklanan ve kar amacı gütmeyen Waterwise’ın direktörü Nicci Russell “Başlangıçta bu bir parkta yürüyüşe çıkmaya benzemiyordu. Ancak hiçbir köklü değişim parkta yürümeye benzemez. Her birimiz bunun üzerine çalışmak mecburiyetindeydik. Yıllık izin türü unsurlar her şeyi programa uydurmakta bizi zorlayabilir. Fakat ekip oldukça mutlu ve ofis dışı ekstra bir güne sahip olmaya kesinlikle hepimiz bayılıyoruz” dedi.
Küçük şirketler zorlanıyor
Dört günlük takvimlere dahil olduktan sonra sıkıntı çeken şirketler genellikle çok küçük olan ve çalışan açığını kapatabilmek adına 5 veya 7 günlük vardiyalı çalışmalara ihtiyaç duyanlar. Kuruluşlar aynı zamanda yönetimde veya mali durumda yaşanan beklenmedik değişimler nedeniyle de programı terk edebiliyor.
O’Connor şirketlerin kendisine ihtiyaç duymadıkları anda her şeyin iyi gittiğini idrak ettiğini söyledi. ve durumu şöyle özetledi: Başlangıç etaplarında bize gerçekten ihtiyaç duyuyorlar. Fakat bizimle irtibat kurma sıklıkları azaldıkça bu programın yolunda gittiğini gösteriyor.