23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2023 15:43 | Son Güncelleme: 08.09.2023 11:24

Portatif güç üniteleri elektrikli arabaları bile şarj edebilecek

Tohumları Silikon vadisinde atılıp 2011’de Çin’de doğan Anker 12 yılda hızla büyüdü. 2021 yılında dünyada en çok şarj aleti satan firma, çoğunlukla taşınabilir teknolojik ürünlerden oluşan geniş ürün gamına dahil olan en yeni ürünleri IFA Berlin’de tanıttı
Portatif güç üniteleri elektrikli arabaları bile şarj edebilecek

Google’da yazılım mühendisi olarak çalışan Steven Yang, Çin’e dönüp 2011 yılında annesinden aldığı yatırımla Anker Innovations’ı kurduğunda henüz 30 yaşında bile değildi. Amazon’da laptop bataryası satarak başlayan Yang’ın şirketi bugün şarj ürünleri, robot süpürgeler, güvenlik kamerası, taşınabilir projektör, 3D printer gibi birçok farklı kategoride ürün üretiyor. Alameti fabrikası şarj aleti olan Anker’in 2022 resmi cirosu 2.2 milyar dolar civarında. İki yıl evvel Shenzhen’de borsaya kote olan şirket en yeni ürünlerini uluslararası tüketici elektroniği ve teknoloji endüstrisinin önemli fuarı IFA Berlin’de tanıttı. Orada bir araya geldiğimiz Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur, Oksijen’in sorularını yanıtladı.


Bugün burada en çok ilgi gören taşınabilir bataryalar oldu, bu kategori yeni mi?

Yeni değil, eskiden bu bir alt kategoriydi ancak yenilenebilir enerjiyle beraber Anker Solix adı altında markalaşan yeni bir kategori haline geldi. Büyüyen kategorinin en önemli sebebi büyüyen pazar. Anker Solix kesintisiz enerjiyle çok büyük güç üretebilen portatif güç ünitelerinden oluşuyor. Bu güç ünitereleri aynı zamanda da solar panellerle şarj olabiliyor. Elektrikli araçların pazar payının ne kadar arttığını düşünürsek bunlar aslında onları da şarj edebilecek, elektrikli araç sürücülerini zor durumlarda imdadına yetişecek. Ama bununla da kalmıyor kahve makinasından, fırına, buzdolabına her şeyi şarj edebilen bu şarj üniteleri kampda ya da tiny house’larda çok pratik bir çözüm sunup, evlerde elektrik kesildiğinde de aynı şekilde bir kurtarıcı görevi görüyor. Bataryalı buzdolabımız yine kamplarda inanılmaz kullanışlı. Son bir kaç yıldır Avrupa ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı, bu alanda ciddi kısıtlamalar da getirildi, bizim ürünlerimiz tüm bu ihtiyaçlarla yenilebilir teknolojiyle cevap veriyorlar.

Fuardaki ürünlerinize baktığımızda neredeyse hepsinin ortak özelliğin portatif olmaları. Taşınabilirlik sizin için ne ifade ediyor?

2011 yılında Silikon vadisinde doğduğumuzda şarj kategorisiyle yola çıktık. 2021 yılında dünyanın yetkili pazar araştırma kuruluşu Euromonitor International'ın perakende satış istatistiklerine göre, dünyanın 1 numaralı şarj markası seçildik. Mottomuz da ‘hayatı kolaylaştıran teknolojiler’ olunca taşınabilirlik tabii ki çok önemli bir özellik oluyor. Biliyorsunuz bir dönem teknoloji küçülen aletler demekti, sonra mesela telefon ekranları büyüdü, şimdiki trend ise yüksek güç üretebilen aynı zamanda kolay taşınabilen ve birçok özelliği kapsayan ürünler. Kablosuz şarj teknolojisi, mobil cihazların kullanımını kolaylaştırıyor. İhtiyaça göre 65 Watt, 140 Watt gücünde tek seferde kullanıcın akıllı saatini, telefonunu, tabletini ve diz üstü bilgisayarını şarj edebilen ürünlerimiz var. Yapılan araştırmalar önümüzdeki 20-30 yıl mobilite/hareketliliğin bitmeyeceğini belirtiyor, bittiği gün zaten bambaşka bir şeyler konuşuyor olacağız.

Biraz da Türkiye pazarından bahsedebilir misiniz?

2018 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Anker Türkiye olarak son 4 yıl içinde en hızlı büyüyen pazarlar arasına girmeyi başardık. Orta Asya ülkelerinin operasyonlarının da bağlanmasıyla birlikte Türkiye merkez ülke konumuna geldi. Bugün hem kendi web sitemizden hem de e-ticaret sitelerinden ürünlerimizin satışını gerçekleştirerek perakende mağazalarında Türkiye’de 900’den fazla satış noktasıyla kullanıcılarla buluştuk. Bu pazarda 2018 yılından bu yana çift haneli büyüyoruz ve bunun 2023’de süreceğini öngörüyoruz.

Türkiye’de en çok hangi kategoriler tercih ediliyor?

Burada trendler global trendlerle eşdeğer gidiyor, dünyada ses teknolojisi çok hızlı ilerliyor, bu kategori dünyada ilerlerken Türkiye’de hızla büyüyor. Soundcore kulaklık kategorisi bizim Türkiye’deki göz bebeğimiz. Hem güçlü olduğumuz, hem pazar payımızın arttığı bir ürün grubu. Model bazında değişkenlik gösterse de yüzde 6-7 civarlarında bir yerlere oturuyor ve bu orana son üç buçuk dört yılda ulaştık. Projeksiyon cihazları alanında taşınabilir ve portatif özellikleriyle pek çok kullanıcının beğenisini kazanmış Nebula kategorimizle Türkiye pazarında taşınabilir akıllı projeksiyon alanında %45 pazar payıyla lider konumdayız. Burada bir teneke cola kutusu boyutunda bile ürünümüz var.

Ar-Ge çalışmaların şirketteki yeri nedir?

Biz trendleri takip eden, rakiplerin yaptıklarını kopyalamaktansa müşteri gelecekte ne bekliyor bunu düşünüp tartan ve ona göre üretim bandına giden bir üreticiyiz. Dolayısıyla girişim ekosisteminden gelen bir marka olarak Ar-Ge ve inovasyona sürekli yatırım yapıyoruz. Hatta rahatlıkla Anker Ar-Ge ve inovasyona en çok yatırım yapan şirketlerden bir tanesi diyebilirim. Global olarak Ar-Ge yatırımlarımız 128 milyon doları aştı. 3 binin üzerindeki çalışanımızın yarısından fazlası Ar-Ge departmanında görev alıyor, 1478’den fazla teknoloji patentine sahibiz. 2022’de ciromuzun neredeyse yüzde 41’ini Ar-Ge’ye yatırdık ve 2023 yılında buraya yapılan yaptırımı yüzde on oranında daha artırmayı hedefliyoruz. Zaten gelenekselin dışına çıkmak aslına bakarsanız bunu gerektiriyor.

Bu yıl IFA Berlin’de tanıtılan Anker Solix C1000 güç istasyonu aynı anda 9 elektronik aleti şarj edebiliyor. 1800 W enerji veren C1000 ek bataryası sayesinde 2400W’a kadar çıkabiliyor bu da bir wifi router’ına 4 gün, buzdolabına ise 14 saat yetiyor. Boşaldığında prizden şarj edildiğinde 58 dakikada tamamen şarj olan istasyon güneş panelleri ile birleştirildiğinde ise birkaç saat içinde şarj edilebiliyor. Anker SOLIX C1000 Avrupa’da 1.199 Euro fiyatla satışa sunulacak, Türkiye’deki fiyatı henüz bilinmiyor.