26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2024 09:53 | Son Güncelleme: 20.05.2024 13:17

Reisi'nin ölümünün ekonomik boyutu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında ölmesinin ardından altın ve petrol piyasası yükselişte. Reisi'nin yerine görevi birinci yardımcısı devralacak
Reisi'nin ölümünün ekonomik boyutu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ülkenin dağlık bir bölgesinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti. Reisi ile Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de kazada hayatını kaybedenlerin arasında yer aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Mokhber'in yeni seçimler yapılana kadar geçici olarak görevi devralacak. Mokhber, Devrim Muhafızları'nda eski bir subaydı ve İslam Cumhuriyeti'nin mal varlığını denetleyen bir görevde bulunmuştu.

Petrol fiyatları yükseldi

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 84,36 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.42 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,45 artışla 84,36 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 79,85 dolardan alıcı buldu.

3 milyon varilin üzerinde petrol üretiyor

İran son birkaç yılda petrol üretimini artırdı ve ihracatın büyük bir kısmı Çin'deki alıcılara gidiyor. Üretim şu anda günde 3 milyon varilin üzerinde ve 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak OPEC üyeleri arasında üçüncü en büyük üretici konumuna geldi. Ancak kapasite kısıtlamaları göz önüne alındığında İran'ın üretimi daha ne kadar artırabileceğine dair soru işaretleri var.

1 Haziran'da krizin boyutu tartışılacak

OPEC+ gözlemcileri, İran Cumhurbaşkanı'nın ölümü ve Suudi Kralı'nın sağlığına ilişkin endişelerin grubun 1 Haziran'daki toplantısı için ne anlama geldiğine bakacak. Geçen hafta sonu itibariyle bakanlar toplantısının Viyana'da yüz yüze mi yoksa sanal bir toplantı mı olacağı belli değildi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Kral'ın sağlığı nedeniyle Japonya'ya yapacağı ziyareti ertelemişti.

Eurasia Group analistleri, güvenlik güçleri, ordu ve Devrim Muhafızları'nın Dini Lider'in kontrolü altında olması nedeniyle Raisi'nin ölümünün İran'ın iç istikrarını ciddi şekilde bozmayacağını belirtiyor. İran'da cumhurbaşkanı seçimle göreve geliyor ve anayasaya göre cumhurbaşkanının ölümü halinde elli gün içinde seçimlerin yapılması ve bu süre zarfında kıdemli cumhurbaşkanı yardımcısının göreve devam etmesi gerekiyor.

Altın fiyatları yükseldi

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşmesi ve İranlı yetkililerin Reisi'nin öldüğünü duyurması, Suudi Arabistan Kralı'nın rahatsızlığı ve İsrail Başbakanı Netanhayu'nun bir ateşkes konusunda isteksizliğinin devam etmesi ons altını rekor seviyelere taşıdı.Ons altın bu saban erken saatlerde 2440,56 dolara kadar yükseldi. Şu sıralarda yüzde 1 artışla 2438,47 dolar civarında.