28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2024 23:46 | Son Güncelleme: 20.02.2024 00:00

Reuters: ABD'nin yaptırım tehditleri Türkiye ile Rusya arasındaki ödemeleri kesintiye uğrattı

ABD'nin yaptırımlarla Rusya ile ticaret yürüten firmaları hedef almasının ardından Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin küçüldüğü, hem ithal petrol hem de Türk ihracat ürünleri için bazı ödemelerin kesintiye uğradığı iddia edildi
Reuters: ABD'nin yaptırım tehditleri Türkiye ile Rusya arasındaki ödemeleri kesintiye uğrattı

Reuters'da yer alan habere göre; ABD'nin Rusya ile ekonomik iş birliğini sürdüren ülkeleri yaptırımlarla hedef almasının ardından Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi azaldı. Öte yandan hem ithal petrol hem de Türk ihracat ürünleri için bazı ödemeleri kesintiye uğradı.

ABD yaptırımlarla Rusya'nın gelirini azaltmayı ve Rus petrolünün akışını küresel pazarlara zarar vermeden duraklatmayı hedefliyor. Böylece ABD, Ukrayna'daki Rus güçlerini yıpratmanın yanı sıra benzin fiyatlarındaki sıçramayı da önlemek istiyor. 

Ödemeler kesintiye uğradı

Reuters'a konuşan Rus petrol uzmanı bir kaynak, Rus petrol ihracatçılarının iki ila üç haftadır Türkiye'den ödeme almadığını söyledi. Ödemeler konusunda bilgi sahibi olduğu belirtilen bir Türk kaynak ise "Bazı ödemeler kesintiye uğradı. Kargolarda da sıkıntı olabilir" dedi.

Sanayi ve finans sektörü kaynakları, hassas konu hakkında konuşma yetkisi olmadıkları için isimlerinin açıklanmaması şartıyla ödemelerin gecikmesinin Aralık ayı itibarıyla başladığını aktardı. 

Verilere göre; Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı Ocak ayında yıllık bazda yüzde 39 düşüşle 631 milyon dolara düştü. 2023 yıllık verilerin bazında ise yüzde 16,9 artarak 10,9 milyar dolara yükselmişti.