21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 09:44 | Son Güncelleme: 13.06.2023 10:05

Reuters analizi: Kalıcı yatırımlar için U dönüşünden fazlasına ihtiyaç var

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan analistler, Türkiye'de beklenen ekonomi politikalarındaki değişikliğin yabancı yatırımcılar için yeterli olmayacağını söyledi
Reuters analizi: Kalıcı yatırımlar için U dönüşünden fazlasına ihtiyaç var

Analistler, Türkiye'de ortodoks ekonomi politikalarına geri dönülmesinin uzun vadeli yabancı yatırımları güvence altına almak için yeterli olmayabileceğini söylüyor. Reuters'ın haberine göre yüksek faiz oranları yatırımcıları geri çekecek olsa da analistler güven vermek için gereken istikrar, hesap verilebilirlik ve şeffaflığı ancak köklü değişikliklerle sağlanabileceğini söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden seçildikten bir hafta sonra, enflasyonun yükselmesine ve liranın değer kaybetmesine neden olan önceki alışılmışın dışındaki politikalardan vazgeçmek üzere yeni Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'i atadı. Şimşek daha önce aynı görevi üstlendiğinde finans piyasaları tarafından oldukça saygı görmüştü.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, "Bunun kalıcı olabilmesi için sadece kişilere değil, hukukun üstünlüğüne saygıya bağlı olunmalı. Şimşek'in yerine gelecekte geçecek yeni kişinin doğru kararlar almasını sağlamak için yasal altyapıyı güçlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Dünya Bankası, Türkiye'nin taslak yönetmelikleri yayınlayan ve paydaşlardan geri bildirim isteyen ancak istişarelerin sonuçlarını raporlamayan ülkeler kampında yer aldığını söyledi. Türkiye'nin önde gelen işadamları derneği TÜSİAD'ın başkanı Orhan Turan, Mart ayında düzenlenen bir konferansta, ülkenin hukukun üstünlüğünü ve bağımsız yargıyı güçlendirerek Batılı müttefikleriyle ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

"Yargı reformları kritik önem taşıyor"

Erdoğan, 28 Mayıs'ta yapılan ve oyların yüzde 52'sinden fazlasını aldığı ikinci turda, iktidarını üçüncü bir döneme uzattı. İktidardaki iki üst düzey AK Parti yetkilisi, kısmen yabancı yatırımcılara güven vermek için yargı reformlarını gerçekleştirmenin kritik önem taşıdığını ve yeni kabinenin yargı sisteminde algılanan hasarı onarmak için yakında adımlar açıklayacağını söyledi. Üst düzey yetkililerden biri "Ekonomik güvenin sağlanması için yasal tutarlılığın şart olduğu açık" dedi.

Faiz artışlarının önünü açtı

Döviz rezervlerinin büyük ölçüde azaldığı ve TL'nin rekor düşük seviyelere indiği bir ortamda Şimşek'in atanması, yetkililerin döviz, kredi ve borç piyasaları üzerindeki kontrolleri gevşeteceği beklentilerini artırdı. Erdoğan'ın Cuma günü Hafize Gaye ErkanMerkez Bankası Başkanı olarak ataması da bu U dönüşünü pekiştirerek faiz artışlarının önünü açtı. Ancak analistler uzun vadede Erdoğan'ın merkez bankası gibi görünürde özerk kurumlar üzerindeki etkisinin doğrudan yabancı yatırımı uzak tutacağını söylüyor. 

Maliye Bakanlığı verilerine göre doğrudan yabancı yatırımlar geçen yıl 13,1 milyar dolar civarında gerçekleşerek beş yıl öncesine kıyasla artış göstermiş ancak 2021 yılı ile aşağı yukarı aynı seviyede kalmıştır. Lawrence Üniversitesi'nde Orta Doğu tarihi ve siyaseti profesörü olan Howard Eissenstat, Türkiye'nin köklü reformlar yapmadığı sürece doğrudan yabancı yatırımlarda kayda değer bir artışın olası olmadığını söyledi. Eissenstat, "Ekonomik reformlar ne olursa olsun, yatırımlar önemli ölçüde artmayacaktır" dedi.