15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2023 19:42 | Son Güncelleme: 16.06.2023 19:57

Reuters anketi: TCMB faiz oranlarını yüzde 20'ye çıkaracak

Reuters'ın yaptığı son ankete göre, TCMB'nin önümüzdeki hafta politika faizini 1.150 baz puanlık büyük bir artışla yüzde 8,5'ten yüzde 20'ye çıkarması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimlerinin hayat pahalılığı krizine yol açmasının ardından bir U dönüşü yapması bekleniyor
Reuters anketi: TCMB faiz oranlarını yüzde 20'ye çıkaracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; büyüme, yatırım ve ihracata öncelik veren alışılmışın dışındaki ekonomi politikasını uygularken, Merkez Bankası bu süreçte yüzde 19 olan politika faizini yüzde 8,5'a kadar düşürdü. Ancak yükselen enflasyon karşısında yapılan faiz indirimleri bir döviz krizine yol açtı ve bu da enflasyonu körükleyerek geçen yıl yüzde 85,5 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Merkez Bankası'nın rezervleri, liranın döviz kurunu istikrara kavuşturmaya çalışırken tükendi.

Reuters'ın haberine göre geçen ay üçüncü dönem için seçildiğinde ekonomik çalkantılarla karşı karşıya olan Erdoğan, piyasalar tarafından oldukça saygı gören Mehmet Şimşek'i Maliye Bakanı, eski bir Wall Street bankacısı olan Hafize Gaye Erkan'ı ise Merkez Bankası Başkanı olarak atadı.

Atamalar ekonomide olumlu havayı artırdı

Atamalar, Türkiye'nin, liranın 2018'den bu yana yüzde 80'den fazla değer kaybetmesine yol açan alışılmışın dışındaki politikalarından vazgeçeceği yönündeki beklentileri arttırdı.

Reuters anketine katılan 15 ekonomistin gelecek haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı için medyan tahmini yüzde 20 ile 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve bu faiz artırımı gerçekleşirse Mart 2021'den sonra ilk artış olacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta medya mensuplarına yaptığı açıklamada Erdoğan “Kimse 'Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor' gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik" şeklinde konuştu

Erkan'ın geçen hafta atanmasından bu yana Merkez Bankası'nın artırımların hızı ve büyüklüğü de dahil olmak üzere bir sonraki adımları hakkında herhangi bir sinyal vermediği göz önüne alındığında, tahminler yüzde 12,5 ile yüzde 30 arasında değişiyor.

Erdoğan faizlerle ilgili yaptığı son açıklamada mevcut görüşünü koruduğunu dile getirse de ekonominin dümeninde Mehmet Şimşek'in bulunduğunu söyledi ve faiz artırımlarına yeşil ışık yaktı. Cumhurbaşkanı sık sık yüksek borçlanma maliyetlerinin, yaygın teorinin aksine, yüksek enflasyona yol açtığını söylüyor.

Erdoğan fikrini yine değiştirebilir

Yetkililer yabancı yatırımcıların yıllar sonra geri dönmesini umuyor ancak piyasa gözlemcileri Erdoğan'ın geçmişte Ortodoks politikalara yöneldiğini ancak kısa bir süre sonra fikrini değiştirdiği konusunda uyarıyor. Ancak yılsonunda politika faizine ilişkin ankete katılan 12 ekonomistin biri hariç tamamı daha fazla artış beklerken, tahminlerin medyanı yüzde 30, tahminler ise yüzde 18 ile yüzde 35 arasında değişiyor.

Merkez Bankası faiz kararını 22 Haziran Perşembe günü açıklayacak.