26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2023 09:26 | Son Güncelleme: 06.06.2023 09:49

Reuters yazdı: Erdoğan, Merkez Bankası başkanlığı için Erkan'la görüşecek

Reuters'a konuşan iki üst düzey yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'de 'Müthiş Türk kızı' olarak tanınan Hafize Gaye Erkan'ı Merkez Bankası başkanı olarak atamayı düşündüğünü ve yakında kendisiyle görüşeceğini söyledi
Reuters yazdı: Erdoğan, Merkez Bankası başkanlığı için Erkan'la görüşecek

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan iki kaynak dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen ve Merkez Bankası başkanlığı için potansiyel bir aday olarak görülen Hafize Gaye Erkan'ın yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da olası bir rolü konuşmak üzere bir araya geleceğini söyledi. 

"Birkaç adaydan biri"

Erdoğan'ın yeniden seçilmesinden bir hafta sonra yapılan bu görüşmeler, hükümetin hayat pahalılığı krizini aşmak için faiz artırımı da dahil olmak üzere daha ortodoks politikalara dönmeye hazırlandığının sinyallerini verdiği bir döneme denk geliyor. Ajansa konuşan kaynaklardan biri Erkan'ın, mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu'nun yerine geçecek birkaç adaydan biri olduğunu belirtti. 

First Republic Bank'ın eski eş CEO'su ve Goldman Sachs'ın genel müdürü olan Erkan'a konuyla ilgili ulaşılamadı. Hafta sonu kabineye atanmasının ardından Şimşek, ekonomide öngörülebilirliği sağlamak için ülkenin rasyonel zemine dönmekten başka çaresi olmadığını söyledi. 

Türkiye'nin politika faizi 2021'de yüzde 19'dan yüzde 8,5'e düşürülerek 2021'in sonlarında tarihi bir kur çöküşüne yol açmıştı. Reel faizler son derece negatif kaldı ve lira büyük ölçüde kredi ile dövizi kapsayan düzinelerce düzenleme tarafından yönetildi. Erkan'ın Wall Street ve ABD şirket yönetim kurullarını kapsayan kariyerinde resmi bir para politikası deneyimi olmadığı ve Princeton'dan finans mühendisliği doktorası da dahil olmak üzere Ivy League* eğitimi aldığı için politika eğilimleri belirsiz. 

"Sert, akıllı ve etkili biri"

Erkan'ın bir zamanlar yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Partnership for New York City'nin başkanı ve CEO'su Kathryn Wylde, Erkan'ın New York'un finans sektöründe saygı gördüğünü ve sert, akıllı ve etkili biri olarak yorumlandığını söyledi. Wylde, "Kesinlikle itilip kakılabilecek biri değil" dedi. 

Erkan, dört yıl içinde ülkenin beşinci merkez bankası başkanı olacak. LinkedIn profiline göre Erkan, 2014-2021 yılları arasında First Republic'te görev yapmıştı. Bu yıl ABD'de yetkililer tarafından el konulduktan ve JPMorgan'a satıldıktan sonra 2008'den bu yana başarısız olan en büyük ABD bankası oldu. 

gazeteoksijen.com cuma günü Mehmet Şimşek'in kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olacağını, ABD’de son anda bir değişiklik olmazsa 'Müthiş Türk kızı' olarak tanınan, yatırım bankalarının Rolls-Royce'u olarak kabul edilen Goldman Sachs gibi finans devleri ile çalışan Hafize Gaye Erkan'ın ise Merkez Bankası'nın yeni başkanı olacağını yazdı. Oksijen'in duyurduğu gibi Şimşek cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

Türkiye'nin ekonomideki belirgin U dönüşü, birçok analistin, tükenen döviz rezervleri, kontrolsüz enflasyon beklentileri ve geniş cari açıklar nedeniyle büyük gelişmekte olan piyasanın çalkantıya doğru gittiğini söylediği bir dönemde geldi.  Merkez Bankası, Erdoğan'ın ekonomik büyümeyi, ihracatı ve yatırımları artırmak için uyguladığı parasal teşvik ve hedefli kredi programının temel dayanağı oldu.

Analistler, Erdoğan'ın ortodoksluğa döndüğü ancak hızla geri adım attığı geçmiş dönemlerden sonra, ekonominin beklentilerinin yeni merkez bankası başkanı ve Şimşek'e ne kadar bağımsızlık tanıyacağına bağlı olduğunu söyledi. Faiz artıran son merkez bankası başkanı Naci Ağbal, görevde beş aydan kısa bir süre kaldı.  Taneo'dan Wolfango Piccoli, "Erdoğan'ın ekonomi cephesinde daha pragmatik bir duruşa ne kadar tahammül edebileceği belirsiz" dedi. Marsh McLennan'ın yönetim kurulunda direktör olarak görev yapan Erkan, geçtiğimiz yıl gayrimenkul finansmanı ve yatırım şirketi Greystone'un CEO'luk koltuğuna getirildi. 

*Ivy League ABD'de Columbia, Harvard, Yale ve Princeton Üniversitesi'nin aralarında bulunduğu sekiz üniversiteden oluşan bir birliğe verilen ad.