23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2024 10:47 | Son Güncelleme: 30.08.2024 14:56

Reuters yazdı: Rusya Çinli ortaklarıyla ödeme sorunu yaşıyor

Rus şirketlerin Çinli ortaklarıyla yaşadığı ödeme sorunları ağustos ayında tavan yaptı. Reuters'a konuşan kaynaklar Çin bankalarının işlemleri toplu olarak durdurduğunu milyarlarca yuan değerindeki işlemlerin belirsizliğe sürüklendiğini söyledi
Reuters yazdı: Rusya Çinli ortaklarıyla ödeme sorunu yaşıyor

Rus kaynaklar Reuters'e yaptıkları açıklamada, bazı Rus şirketlerinin Çin'deki ticari ortaklarıyla yaptıkları ödemelerde giderek artan gecikmeler ve artan maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını ve milyarlarca yuan değerindeki işlemlerin belirsizliğe sürüklendiğini söyledi. Rus şirketleri ve yetkilileri birkaç aydır, Batı'nın Rusya ile ticaret yapanlara yönelik ikincil yaptırım tehditlerinin ardından Çin bankalarının uyumluluğu sıkılaştırmasının ardından işlemlerde yaşanan gecikmelere dikkat çekiyorlardı. Kaynaklar sorunun bu ay daha da yoğunlaştığını söyledi.

İşlemler toplu olarak durduruldu

Hükümete yakın bir kaynak, Çin devlet bankalarının Rusya ile olan işlemlerini toplu olarak durdurduğunu ve milyarlarca yuan değerindeki ödemelerin bekletildiğini söyledi. Rusya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin, geçen yıl Rusya'nın dış ticaretinin üçte birini oluşturdu ve Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarını aşmasına yardımcı olan hayati endüstriyel ekipman ve tüketim malları gibi kalemleri tedarik etti. Çin aynı zamanda petrol ve doğal gazdan tarım ürünlerine kadar Rusya'nın bağımlı olduğu pek çok ihracat için de kârlı bir pazar oluşturuyor.

Çinli bankalar temkinli davranıyor

Rusya'nın önde gelen e-ticaret platformlarından birinden bir kaynak, ABD Hazinesi'nin haziran ayında Çin ve diğer ülkelerdeki bankaları Rusya ile iş yaptıkları için ikincil yaptırımlarla tehdit etmesinin ardından, Çin bankalarının işlemler konusunda çok katı bir tutum sergilemeye başladığını söyledi. Bu platformda Çin'den ithal edilen çok çeşitli tüketim malları satılıyor.

Kremlin sorunu kabul etti

Hükümete yakın bir başka kaynak ise ödeme sorunları hakkında “Birçok küçük şirket için bu tamamen kapanma anlamına geliyor” dedi. Kremlin sorunu kabul etti ancak ekonomik işbirliğinin her iki ülke için de önemli olduğunu ve çözüm bulunacağını söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu kadar büyük hacimlerde ve bu kadar dostane olmayan bir ortamda bazı sorunlu durumlardan kaçınmak mümkün değil. Ancak ilişkilerimizin gerçek ortaklık ruhu, mevcut sorunları yapıcı bir şekilde tartışmamıza ve çözmemize olanak sağlıyor" dedi.