22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 14:11 | Son Güncelleme: 29.08.2024 14:32

New York Times yazdı: Çin teknolojisi Silikon Vadisi'nde kendine yer bulabilir mi?

Çinli teknoloji profesyonelleri, artık Çin'de bulunmadığına inandıkları fırsatlar için Silikon Vadisi'ne taşınıyor. Ancak artan ABD ve Çin gerilimi nedeniyle Silikon Vadisi de onlara karşı çok misafirperver değil. New York Times Çinli teknoloji yatırımcılarının endişelerini yazdı
New York Times yazdı: Çin teknolojisi Silikon Vadisi'nde kendine yer bulabilir mi?

Li Yuan / The New York Times

Temmuz ayının sonlarında bir cumartesi akşamı, Silikon Vadisi'ndeki bir malikanenin yemyeşil bahçesinde 100'den fazla kişi özenle hazırlanmış bir partiye katıldı. Ev sahibi, Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın eski CEO'su ve şimdi bir risk sermayesi yatırımcısı olan David Wei'ydi. Konukların çoğu Çin'in teknoloji sektöründeki mevcut ya da eski yatırımcılar ya da girişimcilerdi. Konuşmaları, bu yaz Silikon Vadisi'nde düzenlenen benzer toplantılarda olduğu gibi, üç konu arasında gidip geldi: Çin'e ne kadar az güven duydukları, yapay zekanın ABD'de ne kadar çok fırsat sunduğu ve Pasifik'in bu tarafında oyuna nasıl dahil olabilecekleri.

Çin-ABD gerilimi hedeflerini zorlaştırıyor

Çinli teknoloji profesyonelleri, artık Çin'de bulunmadığına inandıkları fırsatlar için Silikon Vadisi'ne taşınıyor. Bu profesyoneller, giderek artan sayıda işletmenin büyümek için kendi ülkelerinin dışına bakmasıyla, küreselleşen Çinli şirket dalgasının bir parçası. Çin ekonomisi uzun süreli bir çöküş yaşarken, yatırımcılar ve girişimciler yeni Çin'i arıyor. Son yıllarda özel şirketleri baskı altına alarak kaygı verici bir mesaj gönderen hükümet tarafından hoş karşılanmadıklarını hissediyorlar. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında artan gerilim, uluslararası hedefleri olan Çin merkezli bir işletme olarak faaliyet göstermeyi zorlaştırıyor. Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Afrika'da fırsatlar var. Ancak büyüklük ve potansiyel açısından Çin'le kıyaslanabilecek sadece bir pazar daha var. O da Amerika Birleşik Devletleri.

Risk sermayedarlarının yatırım yapmasını istemiyorlar

Bu sıçramayı yapmaya en hevesli olanlar risk sermayedarları. Eskiden Amerika'nın üniversite bağışları, emekli maaşları ve varlıklı bireyler tarafından yönetilen fonlardan para toplayabiliyor ve bu parayı Çinli girişimlere yatırabiliyorlardı. Alibaba, Baidu (internet arama), Xiaomi (akıllı telefonlar) ve Didi'yi (araç çağırma) destekleyerek Çin'in teknoloji endüstrisinin doğmasına yardımcı oldular. Bu şirketler halka arz edildiğinde, risk sermayesi yatırımcıları bol miktarda getiri elde etti.

Bu grup aynı zamanda şu anda en zor durumda olan grup. Ne Çin ne de Amerika Birleşik Devletleri bu insanların yapay zeka, kuantum bilişim ve yarı iletkenler gibi en ileri teknolojilere yatırım yapmasını istemiyor. Her iki hükümet de destekledikleri şirketlerin New York'ta hisse senetlerini satışa çıkarmalarını zorlaştırdı. Her iki ülkede de on yıllardır çalışan bir risk sermayedarı, “Eskiden her iki dünyanın da en iyi yanlarından faydalanırdık. Şimdi her iki tarafta da kaybediyoruz" dedi.

Çin'deki kariyerleri bitti

Konuştuğum 14 Çinli risk sermayedarı ve girişimcinin tamamı Silikon Vadisi'nde çalışıyor ya da bu yönde planlar yapıyor. Çoğu isimlerinin açıklanmasını istemedi çünkü Çin ya da ABD'nin dikkatini çekmek istemiyorlar. Palo Alto'da buluştuğumuzda içlerinden birinin bana söylediği ilk şey Çin'deki kariyerinin bittiği ve depresyonda olduğuydu. Yaklaşık üç yıldır tek bir anlaşma bile yapmamıştı. Silikon Vadisi'ne odaklanmayı planlıyor ancak projeleri tamamlamak için Çin'de zaman geçirmesi gerekecek.

Son on yılda Amerika Birleşik Devletleri'ni pek ziyaret etmemiş olan bir başka yatırımcı ise bana zamanını iki ülke arasında paylaştıracağını ve destekleyeceği ABD'li girişimler arayacağını söyledi. Bu yıl Silikon Vadisi'ne taşınan üçüncü bir kişi ise yerleşme konusunda en kararlı olanıydı. Çin'deki yatırımlarını sattığını ya da şirketlerini tasfiye ettiğini söyledi. Artık orada kendini güvende hissetmediğini çünkü hükümetin girişimcileri hapse attığını ya da özel teşebbüslere bazen büyük para cezaları uyguladığını söyledi. 

"Yönlerini tamamen kaybetmişler"

Akranlarının çoğunun Çin'i tamamen terk etmek ve yabancı bir ülkede yabancı bir dil ve yabancı bir kültürle yeniden başlamak konusunda isteksiz olduğunu söyledi. Bu durumun kendisi için zor olduğunu da sözlerine ekledi. Silikon Vadisi'nde birçok büyük teknoloji şirketinde çalışmış, iyi bağlantıları olan bir insan kaynakları uzmanı olan Tom Zhang, geçen yıldan bu yana Çin'den birçok yatırımcıyla görüştüğünü söyledi. Zhang, “Yönlerini tamamen kaybetmişler, sinekler gibi vızıldıyorlar, bir sonraki adımda neye yatırım yapacaklarını bilmiyorlar” dedi.

Bu insanların ayrıcalıklı sınıfa ait olduklarına şüphe yok. Onlarla buluşmak için birkaç lüks malikaneyi ziyaret ettim. Ev, Los Gatos tepelerindeydi. Uber şoförüm uzun araba yoluna döndüğünde huşu içinde ıslık çaldı. Sonra mütevazı SUV'unu kırmızı bir Ferrari, bir Tesla Cybertruck ve birkaç Audis ve BMW'nin önünde durdurduğunda kıkırdadı. Bununla birlikte, bu paralı grubun hayal kırıklıkları teknoloji dünyasındaki önemli bir değişimi yansıtıyor: ABD doları cinsinden risk sermayesi fonları olarak bilinen bir finansal boru hattının çöküşü ve Çin'in teknoloji büyümesini destekleyen piyasa ekonomisi odaklı modelin çöküşü. Bu değişimin ardında, Çin lideri Şi Cinping'in ülkenin teknoloji endüstrisi için belirlediği, hükümet tarafından yönetilen ve ulusal özgüveni hedefleyen vizyon yatıyor.

Çin için yetenek israfı

Bu yaklaşımın Çin'in inovasyon dürtüsü ve ABD ile olan teknoloji rekabeti üzerindeki etkileri muhtemelen yıllarca netleşmeyecek. Ancak şimdilik, insani düzeyde, bu Çin için bir yetenek israfı. Yirmi yılını girişimleri geliştirmek ve teknoloji gelişimini şekillendirmek için harcayan bir yatırımcı kuşağının uzmanlıklarını uygulayabilecekleri hiçbir yer yok. Çin'in yerinden edilmiş yatırımcıları için sorun, Amerika Birleşik Devletleri'nin pek de misafirperver bir ülke olmaması. ABD hükümeti 2018'den bu yana Çin teknolojisine yönelik incelemelerini artırdı. Bir yıl önce Başkan Joe Biden, Çin'in askeri yeteneklerine yardımcı olabilecek kilit sektörlerde yeni Amerikan yatırımlarını yasaklayan bir kararname imzaladı.

Bu durum Silikon Vadisi'ndeki pek çok kişinin Çin'den korkmasına neden oldu. Vadi'de iki fon kurmuş olan Çinli bir risk sermayedarı bana, bazı marka girişim firmalarının Çin'le bağlantılı yatırımcılardan fon almış bir girişime para yatırmayı düşünmeyeceklerini söyledi. Bu da kurucuları, daha sonraki yatırımcıları ürkütme korkusuyla nakledilen Çinli yatırımcılardan para alma konusunda isteksiz bırakıyor. Onun değerlendirmesi görüştüğüm diğer kişiler tarafından da doğrulandı.

Yalnızca finansman konusunda çaresiz olan girişimler, yer değiştirmiş Çinli yatırımcılardan para alacaktır. Çin'le bağlantısı olan az sayıdaki girişim şirketi, kendilerini yeniden markalaştırdı ve tüm ortaklarının ABD vatandaşı olduğunu ve fonlarının büyük ölçüde Çin dışından geldiğini açıklamak için özen gösteriyor.

© 2024 The New York Times Company