29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2023 20:28 | Son Güncelleme: 03.09.2023 20:45

Rus gaz devi 800 milyon dolarlık fatura çıkardı: Moldova hükümeti borçlu olduğunu reddetti

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu Pazar günü yaptığı açıklamada, uluslararası bir firma tarafından gerçekleştirilen denetimin Rus gaz devi Gazprom'un Moldova hükümetinin kendisine 800 milyon dolar borcu olduğu iddiasını çürüttüğünü söyledi
Rus gaz devi 800 milyon dolarlık fatura çıkardı: Moldova hükümeti borçlu olduğunu reddetti

Ukrayna ile AB üyesi Romanya arasında yer alan eski Sovyet cumhuriyeti ülkelerinden Moldova, geçmişte Rus doğal gazını satın alıyordu. Ancak 2021'in sonlarında Gazprom ve Moldova'daki iştiraki, daha istikrarlı tedarik sağlamak için geri ödenmesi gereken yüz milyonlarca dolar borç biriktiğini söyledi.

Gazprom bir yıl önce borcun 709 milyon dolar olduğunu açıklamıştı, ancak bu miktar faizlerin eklenmesiyle artmış olabilir.

Reuters'ın haberine göre Sandu, halka açık bir toplantıda yaptığı açıklamada, yapılan bir denetimin bu iddiaları çürüttüğünü söyledi, ancak yorumlarından ülkenin daha küçük bir borcunun olup olmadığı net olarak anlaşılamadı.

Sandu, Kişinev hükümetinin önümüzdeki günlerde bulgularla ilgili resmi bir açıklama yapacağını söyledi. Gazprom konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Gazını Avrupa ülkelerinden temin ediyor

Moldova'nın AB kurumlarından aldığı kredilerle desteklenen Avrupa yanlısı hükümeti, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana gazını diğer Avrupa kaynaklarından satın alıyor.