25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2022 13:48 | Son Güncelleme: 03.12.2022 13:54

Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması küresel petrol ticarini kesintiye uğratır mı?

Bloomberg; ABD’nin piyasaları sakinleştirme çabalarına rağmen G7 ülkeleri tarafından Rus petrolüne getirilen tavan fiyat uygulamasının, küresel petrol ticaretini kesintiye uğratabileceğini yazdı
Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması küresel petrol ticarini kesintiye uğratır mı?

Joe Biden yönetimi, petrol piyasası katılımcılarına pazartesi günü başlayacak Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasının arz kesintilerine ve fiyat dalgalanmasına yol açmayacağına dair güvence vermeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, kısıtlama önlemlerine ‘aşırı uyum’ eğiliminin büyük sorunlara yol açabileceğinden çekiniyor.

G7 ülkelerinin tavan fiyat uygulamasını vakit kaybetmeden devreye alması nedeniyle, birçok oyuncu tüm riskleri analiz etmek ve kararlarının Batı yaptırımlarından etkilenip etkilenmeyeceğini anlamak için faaliyetlerini durdurabilir.

"En büyük sorun risk korkusu"

Bloomberg'e konuşan Gibson, Dunn and Crutcher'ın ortaklarından Adam Smith, "En büyük potansiyel sorunlardan biri, aracıların riskin çok büyük olduğuna kanaat getirmeleri ve katılımı reddetme kararları olacak” dedi.

"Durgunluk olabilir"

Rapidan Energy Group'ta petrol piyasası analisti Hunter Kornfind ise “Bazı alıcıların malları kabul etmek istemeyecekleri, beklemeyi ve izlemeyi tercih edebilecekleri birkaç haftalık bir durgunluk olabilir. Bu, ticaretin tamamen duracağı anlamına gelmiyor, ancak geri adım atanlar olabilir” ifadelerini kullandı.