29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 23:48 | Son Güncelleme: 18.04.2023 23:55

Rusya'dan Avrupa'ya gaz tehdidi: Gelecek kış bu kadar ılıman geçmeyebilir

Rusya, Vladimir Putin'in enerjideki hakimiyetini silah olarak kullanmaya başlaması üzerine rezervlerini yeniden doldurmaya çalışan Avrupa'yı önümüzdeki kış yeni bir gaz kriziyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı
Rusya'dan Avrupa'ya gaz tehdidi: Gelecek kış bu kadar ılıman geçmeyebilir

The Telegraph'ın haberine göre Rusya'nın devlete ait doğalgaz tedarikçisi Gazprom, Avrupa'nın ılıman hava koşulları nedeniyle Rus doğalgazında yaşanan kesintilere rağmen kışı atlattığını söyledi ancak "doğanın bir daha böyle bir hediye vereceğinin garantisi yok" şeklinde uyarıda bulundu.

Twitter'dan yapılan açıklamada, önümüzdeki kış için stok yapmanın kolay olmayacağı belirtilerek, Rus gazının ithalatını durdurmayı amaçlayan siyasi amaçlı kararlar suçlandı.

Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından uygulanan yaptırımlara misilleme olarak geçen yıl Avrupa'ya boru hattıyla gaz sevkiyatını durdurdu.

Rus gazını dünyanın dört bir yanından ithal edilen gazla ikame etme çabası, fiyatlarda bir artışa ve Avrupa hükümetlerine milyarlarca euro'ya mal olan büyük bir hayat pahalılığı krizine yol açtı. Ancak Avrupa şu anda kıştan gaz stoklarının yarısından fazlası dolu olarak çıkıyor ve yılın en yüksek seviyelerine yaklaşıyor.

Bu da kıtayı daha az Rus gazıyla idare etmek için daha güçlü bir konuma getirirken, Avrupa'nın başka bölgelerden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı da çözüm olarak öne çıkıyor.

Rus gazında dikkat çeken düşüş

Piyasa uzmanlarından ICIS'in kıdemli LNG analisti Alex Froley'e göre, Nisan 2022'de günde yaklaşık 281 milyon metreküp olan Rus gazının Avrupa'ya akışı Nisan 2023'te günde ortalama 67 milyon metreküp olacak.

İhracattaki düşüş Rusya'nın kasasına zarar verirken, petrol ve gaz ihracatından elde edilen gelirlerin Ocak ve Şubat aylarında bir önceki yılın aynı aylarına kıyasla %40 ila %50 oranında azaldığı belirtildi.

Avrupa bu kıştan depoları dolu çıkıyor

Froley konu hakkında şunları söyledi: "Sanayiler ve tüketiciler yüksek fiyatlar nedeniyle taleplerini kıstıkları ve ılıman bir kış geçirdikleri için Avrupa'nın depolarında beklediğinizden çok daha fazla gaz var. Dolayısıyla modellemelerimizin çoğuna göre Avrupa'nın önümüzdeki kış öncesinde gaz depolarını doldurması oldukça mümkün. Bu yaz, geçen yıl gördüğümüz türden büyük fiyat artışları beklemiyoruz"

Bununla birlikte Froley, önümüzdeki kış soğuk havanın talebi ve fiyatları yeniden artırabileceği uyarısında bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, fiyatlar geçen yıla göre düşmüş olsa da, hala son on yılın uzun vadeli ortalamasının iki katı civarında olduğunu ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca yüksek kalabileceğini de belirtmeliyiz"

Gazprom'dan LNG uyarısı

Gazprom Twitter hesabından yaptığı açıklamada Avrupa'ya sunulan gaz hacminin "LNG rekabetinden büyük ölçüde etkileneceği" uyarısında bulundu. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Depolama tesislerindeki rezervlerin geçen yılki seviyeye getirilmesi Avrupalı şirketler için önemsiz bir görev haline gelebilir"