18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2022 12:18 | Son Güncelleme: 27.04.2022 12:26

Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan kararı sonrası doğalgaz fiyatları yüzde 20 artış gösterdi

Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını durdurma kararı sonrası vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 20 artış gösterdi. Euro son 5 yılın en düşük seviyesine inerek dolar karşısında 1.06’nın altına geriledi
Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan kararı sonrası doğalgaz fiyatları yüzde 20 artış gösterdi

Avrupa ülkelerinin kullandığı gazın yaklaşık üçte birini karşılayan Rusya, “Rus rublesi ile ödeme yapmadıkları gerekçesiyle” Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını durdurdu. Bu ani gelişme üzerine vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 20 artış gösterdi.

Euro 5 yılın en düşük seviyesinde

Doğalgaz fiyatları 27 Nisan sabah saatleri itibariyle bir yıl öncesinin tam 7 katı seviyede bulunuyor. Euro da son 5 yılın en düşük seviyesine inerek dolar karşısında 1.06’nın altına geriledi.

Gazprom açıkladı

Gaz ihracatçısı Rus devlet şirketi Gazprom’dan yapılan açıklamada “Bulgaristan ve Polonya’nın Nisan ayı sevkiyatları için ruble bazında ödeme yapmadığı için bu iki ülkeye sevkiyat durduruldu” ifadesi kullanıldı.

Bulgaristan ve Polonya’nın gaz aldıkları boru hatlarının transit hatlar olduğunu hatırlatan Gazprom, iki ülkeyi hattan gaz çekmemeleri konusunda yardı. Gazprom, hattan izinsiz gaz çekilmesi halinde başta Almanya olma üzere daha Batı’daki ülkeler için aynı hattan verilen gazın, “izinsiz çekilen miktar kadar düşürüleceğini” bildirdi.

Kremlin, Rus Merkez Bankası’nın Batılı ülke merkez bankalarında tuttuğu döviz rezervlerinin dondurulması üzerine, “dost olmayan” ülkelere yönelik gaz satışlarının ruble karşılığı yapılacağını açıklamıştı. Bu durumda Rusya’da gaz ithal eden ülkelerin döviz karşılığı piyasadan ruble toplayarak ödeme yapması gerekiyor.
Rusya’dan gaz ithal eden Macaristan ve Slovakya, Gazprombank’ta Euro-Ruble hesabı açarak Rusya’nın şartını yerine getirmişti.

Serbest piyasada doğalgaz fiyatlarının yükselmesi, yıllık 60 milyar metreküplük ihtiyacının yaklaşık üçte birlik bölümünü serbest piyasadan karşılayan Türkiye’nin faturasını daha da artırması kaçınılmaz olacak.