Başta Birleşik Krallık olmak üzere bazı ülkelerin “Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkartalım” teklifi Almanya ve İtalya’nın karşı çıkmaları üzerine gündemden düşmüştü.
Ancak, Ukrayna’dan gelen görüntülerin Batı ülkelerinde infial yaratmasının ardından Almanya geri adım attı ve Rusya’nın SWIFT’ten tamamen çıkartılması yerine Rusya kaynaklı işlemlerin zorlaştırılması ihtimali belirdi.
Almanya hafta başında SWIFT yaptırımının Batı ülkelerine ciddi ekonomik zararlar verebileceğini, buna karşılık Rus yönetimine zarar vermek yerine Rus halkının zarar göreceğini savunuyordu.
Cumartesi günü akşam saatlerinde ise Almanya Dışişleri Bakanı Robert Habeck ve Ekonomi Bakanı Annalena Baerbock tarafından yapılan ortak açıklamada “Doğru noktaları hedef alan ve fonksiyonel bir SWIFT yaptırımı üzerinde çalışıyoruz. Bu yaptırımdan sadece hedef alınan kişi ve grupların etkilenmesi gerektiğini düşünüyoruz” denildi.
SWIFT'e alternatif sistem ihtimali
Merkezi Belçika’da bulunan SWIFT sisteminde 11 bini aşkın banka ve finansal kurum bulunuyor. Trilyonlarca dolar bu sistem üzerinden hesaptan hesaba havale ediliyor. ABD, bu sistem sayesinde küresel dolar trafiğini izleyebiliyor.
Financial Times gazetesinde çıkan bir yorumda SWIFT yaptırımının Rusya üzerinde etkili olabileceği ancak bu önlemin SWIFT’in önemini azaltabileceği vurgulandı. Batı blokuna karşı veya mesafeli duran Çin, Hindistan gibi büyük ekonomilerin alternatif sistemler kurabileceği, bu gelişmenin de ABD dolarına “bir numaralı rezerv para birimi” olma özelliğini kaybettirebileceği belirtildi.