10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.01.2023 19:03 | Son Güncelleme: 12.01.2023 19:19

Sam Bankman-Fried’tan e-posta bülteniyle savunma: Para çalmadım

Dolandırıcılık suçlamalarına dair davası süren Sam Bankman-Fried, Substack üzerinden yayınladığı gönderide FTX'in iflas sürecine ilişkin bilgiler paylaşarak para çalmadığı yönündeki iddiasını yineledi
Sam Bankman-Fried’tan e-posta bülteniyle savunma: Para çalmadım

İflas eden kripto para borsası FTX ve ticaret şirketi Alameda Research’te dolandırıcılık iddiasıyla bir dizi suçlamayla karşı karşıya olan Sam Bankman-Fried, 2023’in ilk kamuya açık yorumunu yayınladı. E-posta bülteni hazırlama platformu Substack üzerinden bir gönderi yayınlayan eski milyarder yasal savunmasına benzer bir içerik paylaştı. 

2 bin 300 kelimelik gönderiye SBF, “FTX’in ölüm öncesi durumuna genel bakış” başlığını verdi. Gönderide şirketin Kasım ayındaki iflas başvurusundan ve Bankman-Fried’ın istifa etmesinden kısa bir süre önceki mali durumuna dair genel bilgiler bulunuyor. 

Binance CEO'sunu suçladı

Bankman-Fried, Ellison ve FTX'in kurucu ortağı Gary Wang'ın kabul ettiği suçlamalara doğrudan karşı çıkarak, "Para çalmadım ve kesinlikle milyarlarca doları saklamadım" diye yazdı. Bankman-Fried ayrıca, iflas beyannamesine rağmen FTX'in ABD operasyonlarının tamamen ödeme gücüne sahip olduğuna ve öyle kaldığına, Alameda'nın iflasından birincil derecede Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun sorumlu olduğuna dair şüpheli iddialarını yineledi. Bu gönderiyi Twitter hesabından da paylaşan Bankman-Fried 30 Aralık’tan bu yana mahkeme dışında kamuya açık herhangi bir yorumda bulunmamıştı. 

Aralık ayında Bahama makamları tarafından tutuklanıp ABD'ye iade edilen Bankman-Fried, FTX müşteri fonlarını Alameda'ya transfer ettiği iddiası nedeniyle sekiz suçlamayla karşı karşıya. Aktardığı paraları milyonlarca siyasi bağış dahil olmak üzere kişisel harcamalar için kullandığı öne sürülüyor. 30 yaşındaki SBF, geçen hafta New York federal mahkemesinde tüm suçları reddetti.

FTX'i temsil eden avukatlar, Çarşamba günü mahkemede şirketin iflas sürecinde şimdiye kadar 5 milyar dolardan fazla likit varlığı geri kazandığını açıkladı. Bankman-Fried da neredeyse tüm varlıklarının FTX müşterileri için kullanılabileceğini söyledi. Ünlü dolandırıcı Bernie Madoff’u temsil eden avukat Ira Sorkin, geçen ay sosyal medyada ve röportajlarda sık sık açıklamalarda bulunan Bankman-Fried’ın susması gerektiğini söyledi. 

Bağış özelliğini sonradan kapattı

Bankman-Fired, Substack sayfasına başlangıçta kendisine bağış yapma seçeneği koydu. Bunu yakalayan Wall Street Journal muhabiri Caitlin Ostroff, ödeme sayfasının ekran görüntüsünü yayınlayarak SBF’ye tweet attı. Tweet’e yanıt veren Bankman-Fried, “Kasıtlı değildi, iyi yakaladınız, bence artık bir ödeme seçeneği olmamalı” dedi.