23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2024 22:51 | Son Güncelleme: 22.09.2024 23:03

Samsung ve TSMC BAE'de 100 milyar dolarlık çip üssü için masada

Wall Street Journal, dünyanın en büyük çip üreticilerinden TSMC ve Samsung Electronics'in, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) önümüzdeki yıllarda 100 milyar doları aşan potansiyel çip projeleri için masaya oturduğunu yazdı
Samsung ve TSMC BAE'de 100 milyar dolarlık çip üssü için masada

WSJ, TSMC'nin üst düzey yöneticilerinin yakın zamanda BAE'yi ziyaret ettiğini ve şirketin Tayvan'daki en büyük ve en gelişmiş tesislerinden bazılarına benzer bir fabrika kompleksi hakkında konuştuğunu söyledi.

Gazetenin ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, akıllı telefon, TV ve bellek çipleri üreticisi Güney Kore merkezli Samsung Electronics de önümüzdeki yıllarda ülkede büyük çaplı yeni çip üretim operasyonları gerçekleştirmeyi düşünüyor.

WSJ, Samsung Electronics'in üst düzey yetkililerinin geçtiğimiz günlerde BAE'yi ziyaret ettiğini ve bu fikri tartıştığını belirtirken, görüşmelerin henüz ilk aşamalarda olduğuna ve teknik ve diğer engellerle karşılaşabileceğine dikkat çekti.

Görüşülen ilk şartlara göre, projeler BAE tarafından finanse edilecek ve Abu Dabi merkezli Mubadala merkezi bir rol üstlenecek. BAE'deki bu dev çip yatırımı ile amaç ise küresel çip üretimini artırmak ve çip üreticilerinin karlılığına zarar vermeden fiyatları düşürmeye yardımcı olmak.

Bölgedeki teknoloji anlaşmaları hızlandıkça Washington, BAE ve diğer Orta Doğu ülkelerinin Çin'e ulaşan gelişmiş ABD yapay zeka teknolojisi için bir kanal haline gelmesinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı.