24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.05.2022 11:39 | Son Güncelleme: 12.05.2022 11:44

Saudi Aramco dünyanın en değerli şirketi oldu (Apple’ı tahtından etti)

Uzun süredir dünyanın en değerli şirketi unvanını elinde tutan Apple, tahtını Suudi Petrol şirketi Saudi Aramco’ya kaptırdı
Saudi Aramco dünyanın en değerli şirketi oldu (Apple’ı tahtından etti)

ABD merkezli teknoloji devi Apple, uzun süredir elinde tuttuğu dünyanın en değerli şirketi unvanını kaptırdı. Suudi Aramco, bu yıl enerji devini güçlendiren petrol fiyatlarındaki artışlar sonrası Apple’ı geride bıraktı. Apple ise tam tersine hisse senetlerindeki düşüş nedeniyle geriledi.

Piyasa değeri  2.43 trilyon dolar oldu

FactSet verilerine göre Çarşamba günü Suudi petrol devi Aramco’nun piyasa değeri 2.43 trilyon dolar oldu. ABD’deki işlemlerde yüzde 5 düşen Apple’ın piyasa değeri ise 2.37 trilyon dolara geriledi. Yatırımcılar, ekonomilerde daha fazla kötüleşme endişesiyle teknoloji başta olmak üzere birçok sektörde satışa geçerken enerji hisseleri ve fiyatları artışını sürdürüyor.

Aramco hisseleri yüzde 27'nin üzerinde arttı

Apple hissesi 4 Ocak’taki zirvesinden bu yana yüzde 20’ye yakın düşerek 182.94 dolara geriledi. Aramco hissesi ise yıl başından bu yana yüzde 27’nin üzerinde arttı. Petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte şirket geçen sene kârını ikiye katladı.

Dünyanın en değerli 10 şirketi

Aramco (Suudi Arabistan)
Apple (ABD)
Microsoft (ABD)
Alphabet (ABD)
Amazon (ABD)
Tesla (ABD)
Berkshire Hathaway (ABD)
Meta (ABD)
Johnson & Johnson (ABD)
UnitedHealth (ABD)