29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2023 21:58 | Son Güncelleme: 22.07.2023 22:24

Selena Gomez yılda 70 milyon dolarlık allık satıyor

Dünyaca ünlü yıldız Selena Gomez sadece şarkıları ve oyunculuğuyla değil aynı zamanda girişimleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. Sahibi olduğu Rare markasıyla geniş kitlelere ulaşan Gomez sadece allık satışından yılda 70 milyon dolar gelir yaratıyor
Selena Gomez yılda 70 milyon dolarlık allık satıyor

30 yaşındaki oyuncu Selena Gomez şöhretini iyi değerlendiriyor. Bir yandan ilk 10'a giren pop şarkıları, altın single ve Hulu'nun hit dizisi Only Murders in the Building'de başrol oynadığı kariyeriyle bir yetişkin olarak daha da büyük bir şöhret haline geldi.

Ve Gomez'in markası Rare Beauty, üç yıldan kısa bir süre önce piyasaya sürülmesinden bu yana, ünlülerin desteklediği pek çok kozmetik serisindeki düşüşe rağmen popülaritesini artırdı. Şirket 250 milyar dolarlık küresel güzellik sektöründe basit, makul fiyatlı makyaj malzemeleri üreterek ve Gomez'in TikTok gibi platformlardaki muazzam popülaritesinden yararlanarak başarılı oldu.

Bloomberg'in haberine göre New York'ta yaşayan güzellik yazarı Sable Yong, "İnsanlar ürünlerinde performans ve değer arıyor, Rare de bunu çok iyi yapıyor. Evet, çok şirin. Evet, kurucusu Selena Gomez. Ama resimde o olmasaydı bile, bunlar oldukça ulaşılabilir bir fiyat noktasında gerçekten iyi performans gösteren iyi formüle edilmiş ürünler" şeklinde konuştu.

Satışlarını üçe katlamaya hazırlanıyor

Marka 2023 yılında geçen yılın satışlarını üçe katlamaya hazırlanıyor. Şirket, 2022 yılında en çok satan allığından 3,1 milyon adet sattı. Ürünün perakende satış fiyatı 23 dolar, bu da tek başına yaklaşık 70 milyon dolar gelir elde ettiği anlamına geliyor. 

Oyunculuk kariyerine Barney & Friends (2002–2004) adlı çocuk dizisiyle başladı. En iyi bilinen rolü Emmy ödüllü Waverly Büyücüleri adlı Disney Channel dizisindeki Alex Russo karakteri.

Ancak şu noktanın altını çizmek gerekiyor: Ünlülere bağlılık başarılı olmanın garantisi değil. Tüketiciler kararsız olabiliyor ve bugüne kadar ünlü kişilere bağlı pek çok marka güçlü bir başlangıçtan sonra fiyaskoyla sonuçlandı. Bu yılın başlarında Kristen Bell cilt bakım serisini kapattı. Sephora, TikTok ünlüleri Addison Rae ve Hyram Yarbro'nun markalarını satmayı bıraktı. 

Güzellik ve kişisel bakım alanında uzmanlaşmış bir özel sermaye şirketi olan True Beauty Ventures'ın kurucu ortağı ve yönetici ortağı Rich Gersten, "Ünlü bir marka için müşterilerin tahammül seviyesi daha az ve tepkileri daha sert oluyor" dedi. 

Erişilebilir fiyatlara oynuyor

Gomez'in röportaj için müsait olmadığını söyleyen Rare, düzinelerce renk içeren hileli bir göz farı paleti gibi trendleri takip etmeye odaklanmadı. Bunun yerine, 15 dolara dudak kalemi ve 30 dolara 48 tonda likit fondöten gibi erişilebilir ve kullanımı kolay ürünler yarattı.

Rare'in başarısının büyük bir kısmı Gomez'in 400 milyondan fazla Instagram takipçisini içeren hayran kitlesine atfediliyor, ancak markanın sektörün deneyimli isimlerinden oluşan bir yönetici ekibi de var.

Marka aynı zamanda, sektörün ağır topları için olmasa da genç markalar için ayırt edici bir özellik olan sosyal bir amaç doğrultusunda kuruldu. Gomez, kendi mücadelelerini kamuya açık bir şekilde tartışmak da dahil olmak üzere ruh sağlığının savunucusu oldu. Rare, şirketin 2022 sosyal etki raporuna göre, satışların yüzde 1'ini kurum içi fonuna ayırma sözü verdi ve şimdiye kadar en az 5 milyon dolar topladı.

Pek çok girişimin içinde

Rare, Gomez'in giderek büyüyen iş girişimleri koleksiyonunun bir parçası. Gomez ayrıca geçen yıl 100 milyon dolar değer biçilen ve ruh sağlığını iyileştirmeye odaklanan Wondermind'ın kurucu ortağı konumunda. Ayrıca Gomez Netflix ve HBO Max'te program yapımcısı ve Puma SE gibi markalarla ortaklıklar kurdu.

Pazarlama tarafında ise Rare, sosyal medyada ses getirme konusunda oldukça başarılı. Markanın TikTok'ta 3 milyondan, Instagram'da 6 milyondan fazla takipçisi var ve içeriği platformlarına göre uyarlıyor. TikTok kitlesi için bir allık tüpünün üzerinde Googly-eye çıkartmaları beliriyor; ruh sağlığına odaklanan gönderiler Instagram'da özellikle yankı buluyor. 

Gomez ayrıca markanın tanıtımını yapıyor ve hesaplarında eğitimler veriyor. Markanın lansmanını takip eden ilk aylarda, TV programlarından biri olan HBO Max yemek dizisi Selena + Chef için makyaj yaparken saatlerce kayıt yaptı. Ekip daha sonra bu seansları genellikle bir dakikadan uzun sürmeyen kliplere indirgedi. Diğer parçalarda Gomez, Rare'in ürünleri hakkında yorumlarla birlikte popüler TikTok seslerine dudak senkronizasyonu yapıyor.

Sephora'nın küresel satış müdürü Artemis Patrick, "Influencer'lardan ve çevrimiçi kullanıcılardan gelen tepkiler son derece olumlu oldu" diyor.

Trendleri yeniden canlandırıyoruz

Marka, jel eyeliner gibi ürünler eklemeye devam ediyor ve yakın zamanda Endonezya ve Hindistan'a ulaşarak dağıtımını genişletiyor. Diğer hit ürünler arasında, 2010'ların ışıltılı fosforlu kalemlerine bir geri dönüş niteliği taşıyan toz fosforlu kalem de yer alıyor. Satışa başladığında, Rare'in dijital şefi Mehdi Mehdi, markanın sadece yeni trendler yaratmakla kalmayıp trendleri yeniden canlandırabileceğini fark etti.

Mehdi, "Bize toz fosforlu kalem döneminin bittiği söylenmişti, trendlere karşı gelme yeteneğine sahibiz" şeklinde konuştu.