14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 10:13 | Son Güncelleme: 28.02.2024 15:26

Şiddetli rekabet geliyor: Analistlerin Nvidia endişeleri

Yatırımcılar, yüksek beklentilerin ötesine geçen Nvidia'yı satın almak için yarışıyor. Önde gelen yapay zeka çip üreticisi, birçok önemli riskle karşı karşıya olmasına rağmen durdurulamaz gibi görünüyor. Nvidia’nın bu gücü koruması için bazı endişelerin üstesinden gelmesi gerekiyor
Şiddetli rekabet geliyor: Analistlerin Nvidia endişeleri

Nvidia hisseleri geçen yıl üç kattan fazla arttı, ancak bu büyük artış yatırımcıların yapay zeka öncüsüne daha fazla yer açmak için kendilerini kandırmalarını engelleyemedi. Son 15 ayda Wall Street analistleri, üretken yapay zekayı son yılların en etkili yeniliği olarak övdü. Yapay zekanın potansiyelini inkar etmek zor olsa da birçok piyasa uzmanı, analistlerin agresif büyüme beklentilerinin gerçekçi olmaktan çıktığını öne sürerek teknolojiye olan ilginin ve buna bağlı olarak Nvidia'nın çok ileri gittiği konusunda uyardı.

Yatırımcıların yeterince büyük hayaller kurmadığı ortaya çıktı. Nvidia, dördüncü çeyrek de dahil olmak üzere kazanç ve gelir tahminlerini zorlamaya devam etti. Yarı iletken devi, yüksek kazanç ve gelir tahminlerini sırasıyla %11 ve %7 oranında aştı. Hisse senedi o zamandan bu yana %17 arttı ve geçen yıl pazar lideri olan %239'luk kazancın ardından bu yıl için %59,7 artış kaydetti. Nvidia'ya karşı oynanan bahisler 2023'ün başından bu yana ciddi şekilde geri tepti, ancak bazı stratejistler ve analistler artık yapay zeka heyecanının yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle şirketin çalışacak çok az alanı kaldığından endişe ediyor.

"Beklenmeyeni beklemek çok zorlaşıyor"

Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick, Business Insider ile yaptığı bir röportajda, “Piyasa, hisse senetlerine sürekli olarak daha büyük ve daha iyi beklentiler yüklemeye devam ediyor. Bir noktada, sürekli olarak beklenmeyeni beklemek çok ama çok zorlaşıyor” dedi.

Nvidia'nın geleceği her zamanki gibi parlak olabilir ancak kazanımların devam etmesi hala bir garanti olmaktan uzak. Nvidia'yı takip eden Morningstar analisti Brian Colello’yu Nvidia için gerçeğe uygun değer tahminini 480 dolardan 730 dolara çıkarmaya teşvik etti, ancak hedefi hisse senedinin %8'lik bir kesintiye uğraması gerektiğini gösteriyor.

Büyük satış dalgasına yol açabilir

Çip üreticisinin geleceği ne kadar parlak olsa da hisse senedinde o kadar çok iyi haber yapılıyor ki, en iyi senaryo sonucu dışında herhangi bir şey büyük bir satış dalgasına yol açabilir. Colello “Nvidia'nın 800 $, 900 $, hatta 1.000 $'lık bir hisse senedine sahip olması için, yapay zeka pazarının şu anda mevcut olan iyimser beklentilerden daha büyük olması ve bu etkileyici gelir hedeflerine daha da erken ulaşmaları veya pazardan daha büyük bir pay almaları gerekiyor” dedi.

Şiddetli rekabet geliyor

Nvidia şu anda ayrı bir ligde ancak analistler şiddetli rekabetin yaklaştığı konusunda uyarıyor. Colello, bulut şirketlerinin, tek bir firmaya olan bağımlılıklarını azaltmak için yerleşik yapay zeka çiplerinden kurtulmak istediklerini, bunun Nvidia'nın en büyük rakiplerine fayda sağlayacağını söyledi. Bu da Nvidia için ciddi bir endişe kaynağı olmalı. Analistler, Nvidia’nın hızlandırıcı pazarında ilk liderliği elde ettiğini ancak ortaya çıkan rekabetin (AMD) ve özel ASIC tedarikçilerinin hisse kazançlarını etkileyebileceğini ve manşet riskini artırabileceğini söylüyor.

Etkisi abartıldı mı?

Nvidia'nın kabus senaryosu, yapay zekanın işletmelerin kârlılıkları üzerindeki etkisinin abartılması yönünde. Teknoloji doğrudan kâra dönüşmezse çip üreticisi talebin zayıfladığını görebilir. Yatırım şefi Michael Landsberg “Birçok şirket 2023'te yapay zeka hakkında konuştu ve bu konuşma hisse senedi fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlandı, ancak yatırımcılar daha talepkar olmaya başlıyor ve bu, yapay zeka konuşmasının kazanca dönüştüğünü görmemiz gereken yıl olacak” dedi.

Yumuşak satışların habercisi

UBS analisti Timothy Arcuri, Nvidia'nın işletme giderlerinin bu yıl önemli ölçüde yavaşlayıp 2025 sonlarında 300 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ve bunun daha yumuşak satışların habercisi olabileceğine inandığını belirtti. Arcuri “Bu her zaman gelir artışındaki yavaşlamanın habercisi değil ve kısa vadeli işletme giderlerine katkı sağlayabilir” dedi. Nvidia'nın son dönemdeki performansının gösterdiği gibi, Wall Street'i memnun etmenin oldukça zor olduğu biliniyor. Analistler şirketin yapay zeka çip satışlarında en ufak bir zayıflık sezerlerse, piyasayı yukarıya taşıyan hisse senedi nihayet yerçekimine yenik düşebilir.