16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 17:48 | Son Güncelleme: 19.10.2023 09:09

S&P'den uyarı: Orta Doğu gerilimi jeopolitik riskleri artırıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), İsrail-Filistin çatışmasının küresel jeopolitik riskleri artırdığını bildirdi
S&P'den uyarı: Orta Doğu gerilimi jeopolitik riskleri artırıyor

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "Orta Doğu'da Hamas ile İsrail arasında çatışmaların başlaması, halihazırda yükseldiğini ve kötüleştiğini düşündüğümüz jeopolitik riske ilişkin küresel değerlendirmemiz üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturuyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, son dönemde yaşanan bu gelişmelerin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Çin ile ABD arasındaki gerginlik nedeniyle uluslararası ilişkiler üzerinde oluşan baskıyı daha da artırdığı kaydedildi.

Enerji arz şoku ihtimali

S&P'nin açıklamasında, "İsrail ve Gazze'de ortaya çıkan insanlık trajedisinin ciddiyetini küçümsememekle birlikte, şu anki temel durumumuz, çatışmanın büyük ölçüde İsrail ve Gazze ile sınırlı kalacağı ve bölge dışındaki coğrafyada ülke kredi etkisinin sınırlı olacağı yönündedir" yorumunda bulunuldu.

Açıklamada, gerginliğin artması durumunda küresel enflasyonun artışa geçmesinin yanı sıra ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturabilecek bir enerji arz şokunun da potansiyel olarak ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Neler yaşandı?

Hamas’ın 7 Ekim’de bir sızma operasyonu ve takiben gerçekleştirdiği sivil katliamlarla başlayan son İsrail-Filistin savaşı, dün tüm dünyayı dehşet içinde bırakan bir saldırıya sahne oldu.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan El Ehli Hastanesi vuruldu. Filistin, İsrail saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladığı patlamada en az 500 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Tel Aviv Yönetimi ise saldırıyı İsrail Ordusu’nun gerçekleştirmediğini; patlamanın, İslami Cihat Örgütü tarafından atılan roketlerin hastaneye isabet etmesi sonucu meydana geldiğini savunuyor. Ancak İslami Cihat, “vuruş açısı ve ateş yoğunluğu saldırının havadan gerçekleştiğini kanıtlıyor” açıklamasıyla İsrail’in iddiasını reddetti.

İsrail Savunma Güçleri Sözcüsü Hagari, “yakındaki binalarda yapısal hasar olmadığını, hava saldırısına uygun olarak bir oyuk oluşmadığını” iddia etti. Hagari ayrıca istihbaratın elde ettiği bir ses kaydına dayanarak, “Hamas, roketlerin İslami Cihat tarafından atıldığını mutlak bir kesinlikle biliyor” iddiasında bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, “Bizim çocuklarımızı kim vahşice öldürüyorsa kendi evlatlarını da onlar öldürüyor” açıklamasında bulundu. Saldırının gölgesinde İsrail’e destek ziyareti düzenleyen ABD Başkanı Biden da Filistinli direniş örgütlerini kastederek “Saldırı diğer ekip tarafından yapılmış gibi görünüyor” dedi.

Kaynak: AA