29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 21:55 | Son Güncelleme: 04.09.2023 22:06

Suudi Arabistan üretimi kıstı, petrol fiyatları yükseldi

Petrol fiyatları OPEC+'nın arzı sıkı tutacağı beklentileri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımını durduracağı spekülasyonlarıyla yükseldi
Suudi Arabistan üretimi kıstı, petrol fiyatları yükseldi

Suudi Arabistan, OPEC ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinden oluşan OPEC+ ülkeleri tarafından kabul edilen üretim anlaşmasının bir parçası olarak büyük çaplı üretim kesintisine giderek fiyatların yükselmesine öncülük etti.

Üretim kısıldı fiyatlar yükseldi

Reuters'ın haberine göre Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintisini Ekim ayında da devam ettirmesi bekleniyor. Suudi Arabistan'ın daha önceki açıklamaları, genellikle ayın ilk haftasında ortaya çıkan resmi satış fiyatlarından önce gelmişti.

Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Moskova'nın OPEC+ ortaklarıyla Ekim ayında devam edecek ihracat kesintilerinin parametreleri üzerinde anlaştığını söyledi. OANDA analisti Craig Erlam, Suudi Arabistan ve Rusya'nın kesintileri her an geri çekebileceğini dile getirirken şu sözleri kaydetti: "Ancak acele edeceklerini ve fiyatların yeniden düşmesi riskini alacaklarını sanmıyorum"

89 doları gördü

Kasım vadeli Brent ham petrolü 45 sent artışla varil başına 89 dolara yükseldi. Ekim vadeli ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) ise 40 sent artışla 85,95 dolara tırmandı.

Dünyanın en büyük bağımsız petrol tüccarı Vitol'ün CEO'su Russell Hardy, rafineri bakımları nedeniyle küresel ham petrol arzının önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde iyileşmesinin beklendiğini belirtti. Küresel emtia ticareti firması Trafigura'nın üst düzey bir yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, petrol piyasasının düşük stoklar ve yeni petrol sahalarına yeterince yatırım yapılmaması nedeniyle fiyat artışlarına karşı savunmasız olduğunu söyledi.

Fed etkisi

Bu arada, ABD Ağustos ayı istihdam verileri, Fed'in bu ay faiz oranlarındaki artışlara ara vereceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Çin'de imalat faaliyeti Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde genişledi ve ülkenin salgın sonrası toparlanmasını desteklemek için alınan bir dizi ekonomik önlem, dünyanın en büyük petrol ithalatçısında talebin canlanacağına dair iyimserliği ateşledi.