Merkez Bankası tarafından paylaşılan "Türkiye'de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı sunumda, hizmet enflasyonunun aşağı çekilmesinin zorlu bir süreç olduğuna, konut enflasyonunun gerilediğine işaret edildi.
Yurt içi talebin normalleşme işaretleriyle birlikte dirençli kalmayı sürdürdüğü belirtildi.
Sunumda getiri eğrisinin parasal sıkılaşmaya paralel olarak değiştiği ve Türk lirası mevduatların payı arttığı ancak bunun bir kısmının tersine döndüğü ifade edildi.
Washington'da Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Dış İlişkiler Konseyi tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi" başlıklı etkinlikte konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söylemişti.
"Dış borç çevirme oranı arttı"
TCMB Başkanı Karahan'ın sunumunda, cari dengenin iyileşmeye devam edeceğinin altı çizilerek, Türkiye'nin ülke risk priminin düştüğü ve ülkenin dış finansmana erişiminin güçlenmesiyle dış borç çevirme oranının arttığı kaydedildi.
Sunumda, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının gerilediği, hizmet enflasyonunda zorluk olduğu ancak önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonunda düşüşe katkı sağlayacak unsurların bulunduğu vurgulandı.
Sunumda, "Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var" ifadesine yer verilirken, enflasyonun 2024'ün ikinci yarısından hem aylık hem yıllık bazda düşeceği belirtildi.