24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2022 10:50 | Son Güncelleme: 25.08.2022 11:02

Tesla’nın 3:1 hisse senedi bölünmesi yürürlüğe girdi: Yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk'a ait Tesla, hisse fiyatlarını düşürmek ve daha çok yatırımcı kazanmak için hisse bölünmesine gitti. Bölünmenin yürürlüğe girmesinin ardından şirketin hisselerin kapanışta 300 doların altına geriledi
Tesla’nın 3:1 hisse senedi bölünmesi yürürlüğe girdi: Yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri, dünyanın en değerli otomobil üreticisinin hisselerini daha uygun fiyatlı hale getirmek istediği için, şirketin 3:1 *hisse bölünmesinin yürürlüğe girmesiyle Çarşamba günü mesai sonrası işlemlerde yükseldi. 

*Hisse bölünmesi, bir şirketin sahibi olduğu tüm hisse senetlerini bölünme yöntemi ile çoğaltmasıdır. 

Tesla'nın hisseleri, Çarşamba günü piyasa kapandıktan sonra bölünmüş bir temelde işlem görmeye başladı ve her yatırımcı, bu ayın başlarında hissedarlar tarafından onaylanan en hisse senedi bölünmesi kapsamında kabaca iki ek hisse daha kazandı. 

Tesla, yaklaşık 900 dolarlık hisseyi daha uygun fiyatlı hale getirmenin bir yolu olarak Haziran ayında önerilen 3:1 hisse senedi paylaşımını ilk kez duyurdu. Dün borsa kapanışında yeni hisse başına fiyat 297 dolara geriledi. 

Hisse senetleri bu yıl daha yüzde 25 düşmüş olsa da, milyarder Elon Musk'ın elektrikli araç üreticisi, Ağustos 2020'deki son hisse bölünmesinden bu yana hisselerinin hala yaklaşık yüzde 200 arttığını gördü. Hisse bölünmeleri bir şirketin piyasa değerini etkilemez ancak hisseleri perakende yatırımcılar için daha uygun fiyatlı hale getirerek genellikle hisse fiyatında kısa vadeli bir artış sağlıyor.

Yüzde 25 artış

Tesla hisseleri Haziran başında 3:1 bölünmeyi duyurmasından bu yana kabaca yüzde 25 artarken, Tesla'nın yaklaşık iki yıldaki 5:1 hisse bölünmesine ilişkin haberler, duyuruyu takip eden 20 gün içinde yüzde 70'in üzerinde bir artışa yol açtı.

Diğer birçok büyük teknoloji şirketi, bu yıl hisse bölünmesi yapılacağını açıkladı ve hisse fiyatlarında müteakip artışlar gördü. Google’ın ana şirketi Alphabet Şubat ayında 20:1 oranında ve Amazon'da bir ay sonra 20:1 oranında bölündü.

Ally'nin baş para ve piyasa stratejisti Lindsey Bell, “Hisse senetleri sözde rahat bir aralıkta işlem gördüğünde, günlük yatırımcılar şirketin bir parçasını daha kolay karşılayabilir. Bu, hisselere daha fazla ilgi ve hisse senedi ticareti yapan daha fazla insan anlamına gelir” dedi.

Üretim darbe aldı

Tesla, geçen ay analist beklentilerini büyük ölçüde aşan ikinci çeyrek kazançları açıkladı. Bununla birlikte, şirket devam eden tedarik zinciri kesintilerinden ve Çin'de Covid ile ilgili hükümet kilitlenmeleri nedeniyle fabrika kapanmasından etkilendiğinden, üretim bir darbe aldı ve analistleri endişelendirdi. 

Tesla'nın 16,9 milyar dolarlık üç aylık geliri, bir önceki çeyrekte 18,7 milyar dolarlık rekor seviyeden düşmesine ve şirketin rekor kar serisine son vermesine rağmen, bir yıl öncesine göre yüzde 42 arttı. Yüksek fiyatlı olan Tesla hisseleri, 424 dolar fiyat hedefi ile hisse üzerinde "sat" notunu koruyan Citi analistlerine göre yüzde 50'den fazla değer kaybedebilir.