19 Haziran 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 11.06.2025 13:15 | Son Güncelleme: 11.06.2025 13:58

Ticaret gerilimi Inditex'i vurdu: Çinli rakipleri yükselirken satışları düştü

Zara’nın çatı şirketi Inditex, küresel ticaret gerilimleri ve Çinli rakiplerin yükselişiyle mücadele ederken, çeyrek dönem satışlarında analist beklentilerini karşılayamadı
Ticaret gerilimi Inditex'i vurdu: Çinli rakipleri yükselirken satışları düştü
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İspanyol moda devi Inditex, yılın ilk çeyrek satışlarında beklentilerin gerisinde kaldı. Şirket, küresel ticaret anlaşmazlıklarının etkisiyle büyümenin geçen yıla kıyasla yavaşladığını belirtti.

Zara, Massimo Dutti ve Bershka gibi markaları bünyesinde barındıran Inditex, küresel varlığı ve çeşitlendirilmiş tedarik ağı sayesinde gümrük tarifelerindeki değişimlere karşı dirençli kalmayı hedefliyor.

Son yıllarda Shein ve Temu gibi Çin merkezli düşük maliyetli online platformlarla rekabet eden şirket, hem ABD Başkanı Trump’ın tarifeleri hem de tüketici talebi konusunda belirsizlikle karşı karşıya.

Gap, Lululemon ve Tommy Hilfiger’in sahibi PVH gibi bazı giyim perakendecileri, son haftalarda gümrük vergilerinin maliyetleri artırdığı yönünde uyarılarda bulundu. Inditex ise tarifelerin etkisi veya bunları dengelemek için alacağı önlemler hakkında rakam paylaşmadı.

Inditex CEO’su Oscar Garcia Maceiras, çeyrek dönem sonuçlarını açıkladığı toplantıda, şirketin büyüme potansiyeline güvendiğini ve fırsat görmeye devam ettiğini ifade etti.

Şirketin ilk çeyrek satışları 8,27 milyar euro (9,45 milyar dolar) olarak açıklandı. Bu rakam, Visible Alpha’nın derlediği analist tahminlerinin (8,39 milyar euro) altında kaldı.

Şirket hisseleri Avrupa borsasında sabah saatlerinde yüzde 3 düşerek 47,73 euroya geriledi. 2025 başından bu yana hisseler yüzde 3,6 değer kaybetti.

Tahminler tutmuyor

Inditex’in analist tahminleri iki çeyrektir tutmuyor. Mart ayında açıklanan zayıf sonuçlar, pandemiden sonraki güçlü büyümenin ardından satışlarda yavaşlama endişelerini artırmıştı.