27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2022 19:39 | Son Güncelleme: 06.10.2022 19:54

TikTok’un sır gibi saklanan bilançosu medyaya sızdı

Tiktok’u bünyesinde bulunduran ByteDance 2021’de satış gelirlerini yüzde 80 artırarak 61.7 milyar dolara yükseltirken, esas faaliyet zararı 7.15 milyar dolar oldu
TikTok’un sır gibi saklanan bilançosu medyaya sızdı

TikTok hiç şüphesiz son birkaç yılın en büyük teknoloji fenomeni. Çin merkezli kısa video platformu başta Instagram olmak üzere Facebook, YouTube, SnapChat gibi Amerikan sermayeli sosyal medya devlerine ait platformların en tehditkar rakibi haline geldi. Amerikan devleri, Çinli rakipleriyle mücadele etmek için kısa video uygulamalarına başladı. Buna rağmen TikTok son 1 yıldır dünyada en çok indirilen uygulama özelliğini koruyor. 

Trump yönetimi engelledi

TikTok, merkezi Pekin’de bulunan ByteDance şirketinin çatısı altında. ByteDance Trump’ın başkanlığının son yılında Wall Street’te halka açılmak istemiş, ancak Trump yönetimi TikTok’un algoritmasının Amerikan toplumu için tehdit oluşturduğunu iddia edince planlar sekteye uğramıştı. O dönemde ByteDance’in ABD operasyonlarının bir Amerikan şirketine satılması gündeme gelmiş, hatta Microsoft ve Oracle gibi devlerin şirketle ilgilendiği belirtilmişti. Ardından Çin yönetimi, “ticari sırların başka ülkelere geçeceği” gerekçesiyle Çinli şirketlerin yabancı borsalarda halka açılmasını yasaklamıştı. 

ByteDance, Çin’de de halka açık bir şirket olmadığı için bilançosu sır olarak kalmıştı. Ancak The Wall Street Journal, şirketin üst yöneticilerine gönderilen bilançoya ulaşmayı başardı. Perşembe akşam saatlerinde “flaş haber” koduyla duyurulan ByteDance bilançosu haberinin detayları şöyle:

-ByteDance’in 2021 yılı satış gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 80 artarak 61.7 milyar dolara çıktı.

-Bu gelire karşılık ByteDance Ar-Ge çalışmalarına 14.6 milyar dolar, satış ve pazarlama faaliyetlerine 19.2 milyar dolar, esas faaliyet giderlerine ise 27.4 milyar dolar harcadı.

-Diğer giderler de eklendiğinde ByteDance’in esas faaliyet zararı 7.15 milyar dolar oldu. Bu rakam 2020 yılında 2.14 milyar dolar seviyesindeydi. 

-Habere göre ByteDance rakipleriyle mücedele için portföyünde yüklü miktarda “hemen nakde çevrilebilir menkul kıymet” tutuyor. 2021 yılında bu menkul kıymetlerde tam 75.4 milyar dolarlık değer kaybı oluştu. Şirket, portföyündeki kıymetleri satmasa da bilanço tarihi itibariyle oluşan değer kayıplarını zarar olarak yansıttı. Ancak bu rakam “realize edilmeyen zarar” olarak değerlendiriliyor. Haberde ByteDance’in menkul kıymet portföy büyüklüğüne ilişkin detay verilmedi.

300 milyar dolar değer biçiliyor

Wall Street’te planlanan halka arz öncesi ByteDance’in değerinin 400 milyar dolara yakın bir yerde oluşabileceği tahmin ediliyordu. Bu yılın ortalarından itibaren teknoloji hisselerinde yaşanan düşüş sonrasında halen şirkete 300 milyar dolar civarında değer biçiliyor.

Instagram ve Facebook’u bünyesinde bulunduran Meta’nın piyasa değeri perşembe akşamı itibariyle 376 milyar dolarken, bir ara 130 milyar dolara kadar çıkan SnapChat’in piyasa değeri  ise 19 milyar dolar seviyesinde.