ABD Merkez Bankası (Fed), Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'un, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini görevden alma girişimine itiraz edeceğini ve görevine devam edebilmek için yargıya başvuracağını belirterek, bankanın mahkeme kararına uyacağını bildirdi. Konuya dair açıklama yapan ABD Başkanı ise Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ın görev süresinin dolmak üzere olduğuna atıfta bulunarak "Çok kısa bir süre içinde çoğunluğu elde edeceğiz, çoğunluğu elde ettiğimizde her şey harika olacak, konut piyasası hareketlenecek ve her şey harika olacak" dedi.
ABD Başkanı Trump, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'u "mortgage sözleşmelerinde yanlış beyanlarda bulunduğu" gerekçesiyle görevden aldığını açıkladı. Lisa Cook'un avukatı Abbe Lowell yaptığı açıklamada, Trump'ın Cook'u görevden alma girişiminin hiçbir gerçek veya hukuki dayanağı bulunmadığını belirtti. Bu "yasa dışı" eylemi sorgulayan bir dava açacaklarını aktaran Lowell, "Başkan Trump'ın, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'u görevden alma yetkisi yok" ifadelerini kullandı.
Kabine toplantısı sonrasında Cook'un görevine son vermesine ilişkin sorularını yanıtlayan Trump, "Her zaman yasal mücadelelerim oldu. Yıllarca süren, sahtekar insanlarla yasal mücadelelerim oldu. (Cook) bir kural ihlali yapmış gibi görünüyor, ama o bir kural ihlali yapamaz, özellikle de bu kural ihlalini, çünkü düşünürseniz, o mortgage oranlarından sorumlu" diye konuştu.
Trump, Cook'un pozisyonu için bir isim düşünüp düşünmediğine yönelik soru üzerine de bu görev için iyi adaylar olduğunu belirtti.
Fed Başkanı Jerome Powell'ı "kötü bir tavsiye" ile göreve aday gösterdiğini söyleyen Trump, "çok geç" lakabını taktığı Powell'ın ABD'ye çok para kaybettirdiğini ve konut piyasasına zarar verdiğini öne sürdü.
Trump, konut sektörünün iyi durumda olduğunu ancak "Powell'ın yüksek faiz oranları" dolayısıyla sektörün olabileceğinden daha zayıf olduğunu dile getirdi.
Bu sorunu çok kısa sürede çözeceklerini anlatan Trump, "Neyse ki çok çabuk gidiyor." diyerek Fed Başkanının görev süresinin yakında dolacağına işaret etti.
Trump, "Çok kısa bir süre içinde çoğunluğu elde edeceğiz, çoğunluğu elde ettiğimizde her şey harika olacak, konut piyasası hareketlenecek ve her şey harika olacak." dedi.
Çok yüksek faiz ödendiğine değinen Trump, konut sektöründeki tek sorunun bu olduğunu savundu. Trump, "Faiz oranlarını biraz düşürmemiz gerekiyor ve bunu yaptığımızda, çok büyük bir fark olacak." değerlendirmesinde bulundu.

