28 Nisan 2025, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2025 12:10 | Son Güncelleme: 05.03.2025 12:25

Türkiye'de Z kuşağı kadınların yüzde 88'i girişimci olmak istiyor

Yeni bir araştırmaya göre Türkiye’de kadınların yüzde 60’ı kendini girişimci olarak tanımlarken, Z kuşağında girişimci olma isteği yüzde 88’e kadar çıkıyor
Türkiye'de Z kuşağı kadınların yüzde 88'i girişimci olmak istiyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dünya genelinde 41 ülkede, 42 binden fazla kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, özellikle genç nesildeki kadınlar, hayallerinin peşinden gitmek, maddi bağımsızlığa kavuşmak, iş-yaşam esnekliğini artırmak ve dünyada fark yaratmak amacıyla girişimci olmak istiyor. Z kuşağı kadınları arasında girişimci olma isteği yüzde 88’e kadar çıkıyor.

Mastercard tarafından yaptırılan ve araştırma ajansı Opinium tarafından yürütülen araştırmada, 16 Aralık 2024 – 3 Ocak 2025 tarihleri arasında Kuzey Amerika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki 41 ülkede çevrimiçi nicel bir anket gerçekleştirildi. 

Araştırmaya göre,

  • Dünya genelinde 10 kadından üçü (yüzde 30), 10 erkekten neredeyse dördü (yüzde 37) kendini girişimci olarak görüyor. Türkiye'de 10 kadından altısı (yüzde 60) ve erkeklerin dörtte üçü (yüzde 74) kendilerini girişimci olarak görüyor.
  • Bu oran, daha genç nesillerdeki kadınlar arasında önemli ölçüde artıyor. Dünya genelinde Z Kuşağı (yüzde 71) ve milenyum (yüzde 65) kadınlarının girişimciliğe olan motivasyonu, X Kuşağı (yüzde 45) ve Baby Boomers (yüzde 22) kadınlarından çok daha yüksek. Türkiye’de de Z kuşağı kadınları arasında girişimci olma isteği yüzde 88’e kadar çıkıyor.
  • Dünya genelinde Z kuşağı kadınlarının kendi işlerini kurmak istemelerinin en önemli nedenleri: Daha fazla gelir elde etmek (yüzde 57), finansal bağımsızlık kazanmak (yüzde 54) ve iş-yaşam esnekliğine sahip olmak istemeleri. Bu kriterler milenyum kuşağı için de paralellik gösteriyor.
  • Türk kadınlarının kendi işlerini kurmak istemelerindeki en büyük motivasyonları sorulduğunda, ilk sırada hayallerini gerçekleştirmek (yüzde 62) yer alırken onu, daha iyi bir iş-yaşam dengesi (yüzde 46) ve daha esnek çalışma saatleri (yüzde 40) takip ediyor.

Kadın girişimcilerin önündeki engeller

Ankete göre hem dünya genelinde hem de Türkiye’deki kadınlar, girişimciliğin önündeki en büyük bariyerin finansman olduğunu söylüyor. Bu aynı zamanda erkekler için de en büyük zorluk olarak öne çıkıyor.

  • Türk kadınlarına girişimciliğin önündeki en büyük engeller sorulduğunda, finansal kaynak eksikliği (yüzde 40), fon eksikliği (yüzde 39) ve deneyim eksikliği (yüzde 28) olarak yanıt veriyorlar.
  • Engelleri aşmalarına ve kendi işlerini kurma konusunda daha güvende hissetmelerine yardımcı olacak destek konusunda ise en yaygın yanıtlar daha fazla finansman seçeneği (yüzde 48), temel iş becerilerinde daha iyi eğitim (yüzde 33) ve teknolojide daha iyi eğitim (yüzde 29) olarak sıralanıyor.

 

Türkiye’de kadın girişimci oranı yüksek

Araştırma, Türkiye’deki kadınların yüzde 60’ının kendini girişimci olarak tanımladığını ve bu oranın EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinin genelinin (yüzde 51) oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

Kendini şu anda girişimci olarak tanımlayan ya da gelecekte girişimci olarak görme olasılığı en yüksek olan nesiller (erkekler ve kadınlar); Z Kuşağı (yüzde 88) ve milenyum kuşağı (yüzde 72) iken, ardından X Kuşağı (yüzde 64) ve Baby Boomers (yüzde 55) geliyor. Bu sonuçlar, Türkiye’de bireylerin kendilerini girişimci olarak görme olasılığının yaşla birlikte azaldığını gösteriyor.

Türkiye’de kadınların bir iş kurmak istediği sektörler incelendiğinde, başlıca sektörlerin yiyecek ve içecek (%30), kozmetik (%17) ve iş hizmetleri (%12) olduğu görülüyor. Erkeklerin BT/bilgisayar alanında bir iş kurmak isteme oranı ise kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla. (%12 erkek, %7 kadın).

 

Ankete katılan ülkelerin tam listesi: İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Avusturya, İrlanda, Belçika, Norveç, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Polonya, Hollanda, İsveç, Portekiz, Slovakya, İsviçre, Hindistan, Endonezya, Singapur, Avustralya, Çin, Tayland, Kore, Güney Afrika, Nijerya, BAE, Suudi Arabistan, Türkiye, Kenya, Mısır, Ukrayna, Fas, Brezilya, Meksika, Kolombiya, Arjantin, Şili, Kanada, ABD