23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2023 23:05 | Son Güncelleme: 21.05.2023 23:44

UBS: Zayıf dolar ve resesyon riski altını tırmandıracak

Dolar yaptırımları döviz rezervleri üzerindeki uzun vadeli stratejileri değiştirdikçe merkez bankaları altın almaya devam edecek gibi görünüyor. UBS'e göre, küresel merkez bankaları arasında altın talebi, rekor bir alım yılının ardından bu sene de güçlü kalmaya devam edecek
UBS: Zayıf dolar ve resesyon riski altını tırmandıracak

Stratejistler Perşembe günkü notlarında, 2022'de merkez bankalarının 1.078 metrik ton altın satın aldığını, bunun 1950'de kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek yıllık altın talebi olduğunu ve 2021'de satın alınan 450 metrik tonun iki katından fazla olduğunu söyledi.

Merkez bankaları altın alımlarını artıracak

Business Insider'ın haberine göre UBS, ilk çeyrek rakamlarına dayanarak merkez bankalarının bu yıl 700 metrik ton alım yapacağını öngördü. Bu veriler ışığında 2022'ye göre altın alımında düşüş olsa da 2010'dan bu yana ortalama 500 metrik ton altın alımının üzerinde seyrediyor.

UBS'ten konuyla ilgili yapılan açıklamada "Bu merkez bankası alım eğiliminin artan jeopolitik riskler ve yükselen enflasyon ortamında devam edeceğini düşünüyoruz. Aslında, Ukrayna'daki savaşın ardından ABD'nin Rus döviz rezervlerini dondurma kararı, merkez bankalarının davranışları üzerinde uzun vadeli bir etkiye yol açmış olabilir" denildi.

Kütle birimi olarak kullanılan metrik ton 1000 kg ölçüsü ile eşdeğerdir.

ABD doları geleneksel olarak uzun yıllardır merkez bankası rezervlerinin temel dayanağı oldu. Ancak son dönemde altına olan talepteki artış, doların Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya mali baskı uygulamak için kullanılmasının ardından dolarsızlaşmanın bir işareti olarak görülüyor.

En çok altın alan ülkeler

Altın satın alan başlıca merkez bankaları arasında, doların küresel finanstaki hakimiyetini değiştirmek isteyen ya da Batı'nın para birimi yaptırımlarını aşmaya çalışan Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler yer alıyor.

Ons altın 2200 dolara çıkabilir

Merkez bankalarından gelen yüksek talebi dikkate alan UBS, altının yılsonuna kadar ons başına 2100 dolara ve Mart 2024'e kadar da 2200 dolara tırmanabileceğini kaydetti. Altın geçtiğimiz hafta 2000 doların altına gerilese de bu yıl şimdiye kadar yüzde 8 artış gösterdi.

Doların zayıflığı altına yarıyor

Altının yükselmesine yardımcı olacak bir diğer faktör de dolardaki zayıflık. UBS'e göre, diğer merkez bankaları faiz oranlarını yükseltmeye devam ederken Fed sıkılaştırma döngüsünü duraklatmaya hazır göründüğü için dolar daha da düşecek.

UBS'in notunda ayrıca "Altın, aralarındaki güçlü negatif korelasyon nedeniyle ABD doları zayıfladığında tarihsel olarak iyi performans göstermiştir ve önümüzdeki 6-12 ay içinde doların bir tur daha zayıflayacağını düşünüyoruz" kaydedildi.

Altın lehine üçüncü bir faktör de ABD'de artan resesyon riskleri. Bu noktada UBS; GSYH, inşaat, imalat ve tüketici duyarlılığındaki bozulmaya dikkat çekiyor. Analistler, daha sıkı kredi koşullarının da ekonomik büyüme ve şirket kazançları üzerinde baskı yaratacağını belirtiyor.

Borç tavanı riski de altını besliyor

Bu arada, borç tavanına ilişkin endişeler de altın rallisini teşvik ediyor. Çoğu gözlemci hala bir temerrüt olasılığının düşük olduğuna inanırken, diğer analistler daha önce Business Insider'a ABD'de yaşanabilecek bir temerrüdün altını yükselteceğini ve hatta yeni bir rekor seviyeye gönderebileceğini söylemişti.