27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2022 10:51 | Son Güncelleme: 03.08.2022 12:41

Ünlülerin kripto tavsiyelerini dinleyen yatırımcılar büyük zararda

Ünlülerin kripto borsaları ile yaptıkları işbirliklerini izleyen dönemde kripto paralar çakıldı. Büyük zararda olan yatırımcılar ünlüleri sorumlu tuttu, birden fazla yıldıza dava açıldı
Ünlülerin kripto tavsiyelerini dinleyen yatırımcılar büyük zararda

Matt Damon, kripto tanıtmaya Bitcoin şu anki değerinin iki kat üzerindeyken başladı. Mike Tyson’ın NFT’leri koleksiyonunu tanıttığından beri yüzde 90’dan fazla düştü. Pump and dump adlı bir manipülasyon yüzünden milyonlar kaybettiğini iddia eden yatırımcılar Paul Pierce’a dava açtılar.

Pump and dump, küçük sermayeye sahip hisse senetleri üzerinde piyasa manipülasyonu yaratma stratejisi olan bir çeşit menkul kıymet dolandırıcılığı biçimidir

Kripto varlıkların ani düşüşünden aylar sonra, yatırım yapan milyonlarca kişinin yaşadığı finansal zorluğun boyutu hala hesaplanıyor. Ancak bariz olan şu ki, pek çok ünlü, kripto yatırımının hayat değiştirici gücünü olabilecek en kötü zamanda, spekülatif kripto çılgınlığı tam zirve noktasına yaklaşırken tanıttı. Bu alana dahil olma arzusu pek çok farklı formda ortaya çıktı: Çeşitli borsaların ilanını yapan yüksek bütçeli televizyon reklamlarından, belirsiz tokenleri pazarlayan tweetlere kadar. 

Tenis, realite tv, basketbol ve komedi gibi çeşitli alanlarda ünlenmiş kimseler kripto borsaları ile işbirliği ve tanıtımlar yapmaya başladı. Aşağıdaki liste bu eyleme ön ayak olan ünlüleri, o zamandan beri ettikleri zararı ve son zamanlarda yaptıkları açıklamaları içeriyor. Günümüzde yaptıkları reklamlardan bahsetmeyi tercih etmiyorlar. Hatta Bloomberg News ile iletişime geçildiğinde şarkıcı Nick Carter, olay ile ilgili yorum yapan tek kişi oldu.

Matt Damon - Aktör

Good Will Hunting filminde oynamış aktör kötü şöhretini, Kripto para borsası sitesi olan crypto.com için hazırlanan Fortune Favors The Brave adlı kampanyaya borçlu. Reklam ilk olarak 28 Ekim 2021’de yayınlandı.

Fiyat hareketi: Bitcoin’in değeri reklam çıktığından beri yüzde 60’dan fazla düştü

Ne oldu?: Damon fanlarına riskli yatırımları teşvik ettiği için, South Park ve Stephen Colber’in ‘Late Show’u gibi televizyon programlarında alay konusu olarak rezil oldu. 

Tom Brady - Futbolcu

12.5 milyon Instagram takipçisi olan ve 7 kez Super Bowl’u kazanan oyun kurucu, Haziran 2021’de bir kripto borsası ile partnerliğini duyurdu. Bunu yaparken "Ben kriptoya yatırımımı FTX ile yapıyorum. Ya sen?" repliğinin kullanıldığı bir reklam filminin çeşitli kesimlerinde model eşi Gisele Bündchen ile oynadı.

Fiyat hareketi: İlanların ilk çıkışında yatırım yapan fanları Bitcoinin karının o zamandan beri yüzde 35 düştüğünü gördü.

Ne oldu?: Süperstar sporcular Steph Curry ve Naomi Osaka da oyun kurucuyu FTX ile partnerlik kurma yolunca takip ettiler.

Matt James - Reality Show ünlüsü

897 bin Instagram takipçisi olan eski Bachelor yıldızı BlockFi ile 18 Mayıs 2021 de partnerlik kurdu. İçinde bulunduğu bir reklamda "Kripto ile paranın merkezindeki fikirleri, serveti ve kimde olduğunu değiştirme gücümüz var" dedi. 

Fiyat hareketi: Realite yıldızının tanıtımından sonra Bitcoin’in yüzde 30 düşüş yaşamasıyla yatırımcılar yarardan çok zarara uğradılar.

Ne oldu?: BlockFi, son birkaç ay içerisinde kripto dünyasını altüst eden kargaşanın içinde kaldı ancak FTX’den aldığı uzatılmış kredi limiti yardımı sayesinde operasyonlarını sürdürebildi.

Mike Tyson - Boksör

19 milyon Instagram takipçisi olan boksör Ağustos 2021’de, kendi NFT koleksiyonunu çıkardı. Bu koleksiyonun içinde Evander Hoyfield’ın kulağını ısırdığı meşhur sahne ile birlikte çok sevdiği yarış güvercinlerden birini öptüğü bir kare bulunuyor.

Fiyat hareketi: Piyasaya sürüldüğünden Temmuz 2021’deki son satışına kadar, Tyson’ın NFT’leri yüzde 95’ten daha fazla düşüş yaşadı.

Ne oldu?: Tyson’ın NFT’leri Eylül 2021’den beri takas edilmedi ancak kendisi Nisan’da başklarının dijital varlıklarını tanıtmaya devam etti.

Reese Witherspoon - Aktris

Aralık 2021’de Legally Blonde filminin başrol oyuncuyu Twitter hesabında "Kripto buraya kalmaya geldi" tweetini attı. Medya şirketi Hello Sunshine Şubat ayında World Of Women NFT collective ile tanıtım ve işbirliği yapmak amacıyla bir partnerlik oluşturdu.

Fiyat hareketi: Partnerlik duyurulduğundan beli World of Women NFT’lerin ortalama değeri yüzde 75’ten fazla ani bir düşüş yaşadı.

Ne oldu?: Witherspoon Mart ayında bir tweet ile World of Women’ın reklamını yaptı.

French Montana - Rapçi

Rapçi 10 Eylül 2021’de NFT ile aynı zamanda ayakkabıların gerçek versiyonlarını dahil eden bir spor ayakkabı koleksiyonu oluşturdu. Bir Instagram postunda "Kendine bir çift al ve değerlenmelerini izle" yazdı. 

Fiyat hareketi: İlk yayınlanmasından son satışa kadar, NFT’ler yaklaşık yüzde 90 miktarında düştü.

Ne oldu?: Montana’nın koleksiyonu, toplam satışların değerinin 3 Ether’den az olmasıyla takas miktarı az kaldı.

Paul Pierce - Basketbol Oyuncusu

930bin  Instagram takipçisine sahip eski Boston Celtics yıldızı 26 Mayıs 2021’de EtherumMax tokenden geçen ay içerisinde 1 yılda ESPN de yayıncı olarak kazandığından daha çok para kazandığını tweet attı.

Fiyat hareketi: Pierce’ın tanıtımından beri EthereumMax yüzde 98 düşüşe uğradı.


Ne oldu?: Tokenlerin düşüşünden şikayetçi yatırımcılar davalarında, Kim Kardashian ve boksör Floyd Mayweather’ı, tokenlere yaptıkları tanıtım dolayısıyla davalı olarak adlandırdılar. 29 Haziran’da avukatları, sosyal medyadaki kimselerin finansal uzman olmadıkları gerekçesiyle yargıçtan davayı azletmesini istedi.

Mark Cuban - İş insanı

NBA takımlarından Dallas Mavericks'in sahibi milyarder yatırımcı Mark Cuban likidite sağlayıcısı olarak ve TITAN tokeni kullanarak para kazama çabalarını 13 Temmuz 2021’de The Brilliance of Yield Farming adlı bir blog gönderisinde yazdı. Ancak yazdıklarının "Yatırım tavsiyesi olmadığını" vurguladı.

Fiyat hareketi: Token sonrasında yüzde 99 düştü.

Ne oldu?: Cuban sonradan yatırımının getirdiği felaketi kabul etti. Bloomberg’e, "Aslında sadece benim tembelliğimden kaynaklı" sözlerini sarf etti. Aynı zamanda kripto portfolyosunun sadece ‘küçük’ bir kısmını temsil ettiğini söyledi.