26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2022 16:35 | Son Güncelleme: 21.05.2022 17:26

Kripto destekçisi ünlülerin sesi artık duyulmuyor

Geçtiğimiz yıl Hollywood ve spor dünyasının ünlüleri kripto elçiliğine soyundu ve pek çoğu reklamlarda oynadı. Ancak son çöküşten beri çoğuna ya ulaşılamıyor ya da cevap vermek istemiyorlar. Kriptoları destekleyerek itibarlarını zedelemiş olabilirler...
Kripto destekçisi ünlülerin sesi artık duyulmuyor

Tiffany Hsu / The New York Times

Sanal para borsası Crypto.com'un Cesaret Bir Süreçtir isimli son reklamında, yıldız basketbolcu Joel Embiid Philadelphia'da yürürken eski kolej koçu Bill Self de seslendirmeyi üstleniyor. Self 6 Mayıs'ta yayınlanan reklamda "Yolumuz herkese mantıklı gelmediğinde bile devam ettik. Başkaları bizim yolumuzda olmayı dileyene kadar devam ettik” diyor. Reklamın söylemediği şey ise kripto piyasasının bir çöküşün ortasında olduğu. 

Bu sene ünlülerin kripto pazarlaması artmıştı

Hollywood ünlülerinin ve en iyi sporcuların kripto tutkusu geçtiğimiz yıl boyunca tavan yaptı. Sanal para birimini sosyal medyada, röportajlar sırasında ve hatta müzik videolarında kendi popüler kültürü ve felsefesi olan bir dünya olarak tanıttılar: Geleneksel finanstan daha kapsayıcı olan ve büyük kazanç ihtimalleri içeren bir dünya. 

Super Bowl'a bu yıl Crypto Bowl lakabı verildi çünkü 30 saniyenin 7 milyon dolara mal olduğu reklamların çoğunda bu sektör vardı. Ancak yatırımcılar bu ay yüz milyarlarca doların eridiğini izledikten sonra ünlülere tepki arttı. Riskleri vurgulamadan savunmasız hayranları kriptoya yatırım yapmaya yönlendirdikleri için yoğun eleştirilerle karşılaştılar. Kripto piyasası kıyafetler, atıştırmalıklar veya ünlülerin sattığı diğer birçok ürünün aksine değişken ve dolandırıcılıklarla dolu.

Çöküş sonrası çıt yok

Daha genç ve düşük gelirli yatırımcıların kripto hakkında aşırı iyimser olma eğiliminde olduğunu tespit eden Chicago Üniversitesi pazarlama yardımcı doçenti Giovanni Compiani, “İnsanlar gerçek parayla yatırım yapıyor. Bunu teşvik edenler, olası sorunlar konusunda daha açık olmalı" diyor. Kriptonun ünlü elçileri şimdiye kadar promosyonlarını tekrardan değerlendirip değerlendirmedikleri hakkında büyük ölçüde sessiz kaldı. 

Crypto.com, Embiid'in şirketle olan ortaklığını konuşmasını reddetti. Geçen yıl eleştirilen ancak büyük kitlelere ulaşan Crypto.com reklamında sanal parayı havacılık ve uzay uçuşunun gelişimiyle karşılaştıran Matt Damon yorum taleplerine yanıt vermedi. Basketbol yıldızı LeBron James'ten de yanıt yok. O da bu yıl şirketin Super Bowl reklamında yer almıştı.

Oscar ödüllüler, şampiyonlar

Aralık ayında sosyal medyada kriptonun kalıcı olduğunu ilan eden Oscar ödüllü Reese Witherspoon yorum talebine yanıt vermedi. Geçen yılın sonlarında bir bitcoin çekilişine adını veren Oscar ödüllü Gwyneth Paltrow da oralı değildi. 

Benzer şekilde Twitter'da yaklaşık 17 milyon takipçisi olan Paris Hilton sessizliğini korudu. Mila Kunis, Aaron Rodgers ve Tom Brady gibi diğer ünlü kripto para figürleri de bir şey demedi. Hatta Brady ve Rodgers'ın Twitter profillerinde hala bitcoin yükselişinin popüler sembolü lazer gözler var. Bu yıl kripto borsası FTX'in elçisi olan tenis yıldızı Naomi Osaka'nın temsilcisi e-postasında "ne yazık ki yurtdışında ve müsait değil" diye yazdı.

Ünlü komedyen Larry David de katılmıştı

Larry David, FTX'in Super Bowl reklamında kriptoyu reddetmeden önce tekerlek ve ampul gibi önemli icatları karalamıştı. Reklam, izleyicilere göz kırparak "Larry gibi olmayın" çağrısında bulunmuştu. Super Bowl reklamının direktörü Jeff Schaffer e-postasında kendisinin ve David'in pazarın çöküşü hakkında yorumu olmadığını söyledi. 

Schaffer “Maalesef ekleyecek bir şeyimiz olacağını sanmıyorum çünkü bize defalarca açıklandıktan sonra bile kripto para biriminin nasıl çalıştığı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Almayın ve piyasasını takip etmeyin. Biz yalnızca komik bir reklam yapmak için yola çıktık!” yazdı.

Ünlülerin sorumluluğu var mı?

Crypto'nun istikrarsızlığı, ünlü pazarlamasının temel bir yanılgısının altını çiziyor. Ünlü bir kişinin desteği unutulmaz olabilir. Hatta aktör John Houseman'ın Smith Barney yatırım firması için onlarca yıl önce yaptıkları halen bir Madison Avenue efsanesidir. Ancak bu illa ki ürünü denemeye değer kılmaz. 

Syracuse Üniversitesi reklam profesörü Beth Egan, "Yaptıkları şey bu. Onlar ünlü. Vaat eden bir şeyi tanıtmaları için onlara para teklif edildi” diyor. Ancak Egan bu reklamların riskiz olmadığını düşünüyor. Kripto endüstrisi patlamaya devam ederse veya eski formuna geri dönerse ünlüler övülebilir. Ancak gerileme devam ederse de itibarları zarar görebilir. Egan “Matt Damon veya Reese Witherspoon olsaydım bu tür bir işi üstlenme isteğimi sorgulardım” diyor.

© 2022 The New York Times Company