23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 19:17 | Son Güncelleme: 12.04.2023 19:39

Bloomberg yazdı: Enflasyon verileri Fed'in faiz artırımlarını durduracak mı?

ABD Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Paylaşılan verilerin beklentilerin altında gelmesi piyasaları hareketlendirirken gözler Fed'in gelecek ay alacağı faiz kararına çevrildi. Bloomberg'in haberine göre ise açıklanan veriler Fed'i faiz oranlarını tekrar artırmaktan caydıracak kadar 'iyi' değil
Bloomberg yazdı: Enflasyon verileri Fed'in faiz artırımlarını durduracak mı?

Gıda ve enerji hariç tutulan ve Fed tarafından yakından izlenen çekirdek tüketici fiyat endeksi, ekonomistlerin tahminlerine paralel olarak %0,5'lik artışın ardından bir önceki aya göre %0,4 arttı. Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun raporuna göre, konut maliyetlerine ilişkin temel ölçütler yaklaşık son bir yılın en küçük aylık artışını kaydederken, market fiyatları da düştü.

Fed yıl içinde faiz indirimine gidebilir

Yatırımcılar, hisse senetleri ve Hazine tahvillerindeki ralli soğumadan önce rapora başlangıçta olumlu tepki verdi. Yatırımcılar hala büyük ölçüde Fed'in Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışına oynarken, merkez bankasının bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine dair bahislerini koruyor.

Ancak enflasyon hala çok yüksek. Ekonomistlerin altta yatan enflasyonun daha iyi bir göstergesi olarak gördükleri çekirdek TÜFE, bir yıl öncesine göre %5,6 arttı. İki yıldan uzun bir süredir ilk kez çekirdek TÜFE %5 artış gösteren genel TÜFE'nin üzerinde gerçekleşti.

Keskin bir yavaşlama

Bu rakam, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hemen ardından enerji fiyatlarının yükseldiği Mart 2022 ile karşılaştırıldığı için bir önceki aya göre keskin bir yavaşlama anlamına geliyor.

Rapor, enflasyonun özellikle hizmet sektöründeki yapışkan yapısını vurgularken bile enflasyonun düşeceğine dair ipuçları veriyor. Politika yapıcılar, son bankacılık kargaşasının ekonomi üzerinde baskı yarattığına dair herhangi bir işaret olup olmadığını yakından izlerken, hala güçlü olan işgücü piyasası ile eşleştirilen canlı tüketici fiyatları artışları, Fed'in en az bir kez daha faiz oranlarını artırmasına yol açacak gibi görünüyor.

Belirsizlik biraz olsun ortadan kalkıyor

Washington'daki LH Meyer/Monetary Policy Analytics'te ekonomist olan Derek Tang "Mayıs ayında faizde artış görebiliriz" dedi ve ekledi: "Ancak bu durum, Haziran ayında yeni bir artırıma ihtiyaç duyulup duyulmayacağı konusundaki belirsizliği biraz olsun ortadan kaldırıyor."

Verilerin açıklanmasının ardından konuşan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, politika yapıcıların fiyatları kontrol altına almak için daha yapacak çok işi olduğunu söyledi. Ancak, Fed'in 2-3 Mayıs'taki politika toplantısında faiz artırımını destekleyip desteklemeyeceğini söylemekten kaçındı.

Sokakta yemek maliyeti yükseldi

Rapora göre barınma maliyetleri Kasım ayından bu yana en düşük hızda artmasına rağmen aylık artışa açık ara en büyük katkıyı yapan kalem olmaya devam etti. Yumurta fiyatlarında 1987'den bu yana görülen en büyük aylık düşüş de dahil olmak üzere market fiyatları 2020'den bu yana ilk kez gerilerken, sokakta yemek maliyeti de güçlü bir şekilde artmaya devam etti.

Gıda ve enerji emtialarını dışarıda bırakan temel mal fiyatları %0,2 ile Ağustos ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti. Bu durum, bu kategorideki deflasyonun genel fiyat baskılarını hafifletmeye yardımcı olduğu geçen yılın son döneminden farklı.

İkinci el araç fiyatları geriledi

İkinci el araç fiyatları Mart ayında gerilerken, uçak biletleri, ev eşyaları ve motorlu taşıt sigortası fiyatları yükseldi. Enerji fiyatları benzin, doğal gaz ve elektrikteki düşüşleri yansıtarak %3,5 geriledi. Ancak OPEC+'nın bu ayın başlarında petrol üretiminde kesintiye gideceğini açıklamasının ardından bu düşüş kısa süreli olabilir. Pompa fiyatları şu anda Kasım ayından bu yana en yüksek seviyede.

En büyük hizmet bileşeni olan ve genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri %0,6 oranında arttı. Konut maliyetleri yaklaşık son bir yılın en yavaş artışını gösterirken, otel fiyatları Ekim ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Konut ölçümlerinin hesaplanma şekli nedeniyle, gerçek zamanlı fiyat değişiklikleri ile hükümet istatistikleri arasında önemli bir gecikme var. Diğer ölçütler bu göstergelerin yakında tersine döneceğini gösteriyor, ancak ekonomistler kesin zamanlama konusunda bölünmüş durumda.

Bloomberg hesaplamalarına göre, konut ve enerji hariç hizmet fiyatları %0,4 oranında arttı. Metrik, bir önceki yıla göre %5,8 artarak son yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in Mart ayı toplantı tutanakları, politika yapıcıların bir dizi banka iflası ile inatçı fiyat baskılarını nasıl dengeledikleri konusunda daha fazla fikir verecek.

Son istihdam raporu, kazanç artış hızının son aylarda yavaşlayarak merkez bankasının %2'lik enflasyon hedefiyle daha uyumlu bir orana gerilediğini gösterdi. Bununla birlikte ekonomistler, ücret artışının daha temiz ve daha doğru bir ölçüsü olarak görülen istihdam maliyet endeksini bu ayın sonunda yakından izleyecek.

Çarşamba günü yayınlanan ayrı bir rapor, reel ortalama saatlik kazançların Mart ayında %0,2 artarak bu yılın ilk artışını gösterdiğini ve bir önceki yıla göre %0,7 azaldığını ortaya koydu.