05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2023 10:58 | Son Güncelleme: 19.09.2023 13:53

Wall Street Journal'dan fabrika kurulacak iddiası: Tesla ve Suudi Arabistan görüşmelere başladı

Wall Street Journal, bir elektrikli araç fabrikası için Suudi Arabistan'ın, Tesla ile görüşme yaptığını öne sürdü. Yakın kaynaklara göre Suudi yetkililer ülkedeki yabancı yatırımı artırmak için böyle bir anlaşmayı uzun süredir istiyor. Ancak Elon Musk haberin yalan olduğunu belirtti
Wall Street Journal'dan fabrika kurulacak iddiası: Tesla ve Suudi Arabistan görüşmelere başladı

Elektrikli araç devi Tesla ve Suudi Arabistan, ülkede bir fabrika kurulması için görüşmelere başladı. Wall Street Journal'ın haberine göre yakın kaynaklar, Suudi Arabistan'ın elektrikli araçlar için gerekli metalleri güvence altına almak ve ekonomisini petrolden uzaklaştırmaya yardımcı olmak için iddialı bir girişimin parçası olarak Tesla ile orada bir üretim tesisi kurma konusunda görüşmelerde bulunuyor.

Musk yalanladı

Görüşmeler henüz çok erken bir aşamada ve sonuçlanmayabilir. Tesla CEO'su Elon Musk'ın Suudilerle olan çekişmeli ilişkisi ve krallığın, şirketin elektrikli araç rakibi Lucid Group ile mevcut ortaklığı göz önüne alındığında, herhangi bir anlaşma komplikasyonlarla dolu olabilir. Tesla WSJ'nin haberle ilgili yorum taleplerini kabul etmedi. Ancak Musk bu haberin yayılmasının ardından tamamen yanlış olduğunu belirten bir X (Twitter) paylaşımı yaptı. 

Bazı kişiler, Suudi Arabistan'ın Tesla'ya, şirketin elektrikli araçları için ihtiyaç duyduğu belirli miktarlardaki metal ve mineralleri Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden satın alma hakkı tanıdığını söyledi. WSJ'nin haberine göre Suudiler Haziran ayında Kongo hükümetine dünyadaki kobaltın yaklaşık yüzde 70'ini tedarik eden ülkedeki varlıklarını güvence altına almak için başvurdu. 

Suudi Arabistan'ın değerlendirdiği tekliflerden biri, emtia ticareti devi Trafigura'ya Kongo'daki bir kobalt ve bakır projesi için finansman sağlamayı içeriyor ve bu da nihayetinde krallıktaki bir Tesla araç fabrikasına tedarik sağlamaya yardımcı olabilir. Başarılı olması halinde Suudilerle yapılacak bir anlaşma, Tesla'nın 2022'de 1,3 milyon civarında olan araç satışını 2030'a kadar 20 milyona çıkarma hedefini gerçekleştirmesini sağlayabilir. Toyota 2022 yılında 10,5 milyon araçla dünya çapında en çok araç satan otomobil üreticisiydi.

Yıl sonuna kadar yeni fabrika hedefi

Çoğunluk hissesi Suudi Kamu Yatırım Fonu'na ait olan Lucid'in, yılda 150 bin araç üretmeye hazırlanırken, krallığın Kızıldeniz kıyısındaki ilk uluslararası tesisinde bu ay sınırlı ölçekte araç yeniden montajı yapmaya başlaması bekleniyor. Musk, Tesla'nın kendi hedefine ulaşmak için yaklaşık bir düzine fabrikaya ihtiyaç duyacağını ve yılsonuna kadar bir tane daha duyurabileceğini söyledi. Tesla şu anda ABD, Çin ve Almanya'da araç üretiyor ve bunu Meksika'da da yapmayı planladığını söyledi.

Valiaht Prens bunu yıllardır istiyor

Suudi Arabistan'la kurulacak bir bağ, fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın önceliği olan, krallığın önemli miktarda yabancı yatırım çekme çabaları için de bir nimet olacaktır. Tesla'yı kapma girişimleri, Suudi Arabistan'ın yurtdışındaki metallere erişim sağlama, bunları yurtiçinde rafine etme ve yenilenebilir enerjiye odaklanan yeni oluşmakta olan bir ekosisteme bağlama yönündeki daha geniş bir girişimini yansıtıyor.

Suudi yetkililer, ülkenin varlık fonu tarafından Tesla'ya yapılan son girişimlerin bu yaz başladığını ve veliaht prensin yıllardır krallıkta bir Tesla üretim tesisine sahip olmak istediğini söylüyor. Suudi yetkililere göre Tesla bu görüşmeye sıcak bakıyor ancak şirket yine de bu teklifi reddedebilir. Bir anlaşma Musk ve Suudiler için şaşırtıcı bir gelişme olacaktır.