22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2024 13:09 | Son Güncelleme: 15.05.2024 13:16

WSJ, ABD yaptırımları sonrası yeni hedefi yazdı: Çinli otomobil üreticileri küresel pazara yönelecek

Çin'deki otomobil üreticileri Avrupa ve Güneydoğu Asya'da satışları hızlandırıyor ve yurt dışında daha fazla üretim yapmak istiyor. WSJ, ABD'nin Çinli araçlara uyguladığı gümrük vergisini artırması nedeniyle otomobil üreticilerinin küresel pazara odaklanacağını yazdı
Çinli otomobil üreticisi BYD 6 Eylül 2023'te Münih'teki uluslararası otomobil fuarında
Çinli otomobil üreticisi BYD 6 Eylül 2023'te Münih'teki uluslararası otomobil fuarında

Biden yönetimi Çin malı elektrikli otomobillere yaptırım uygularken Çinli otomobil üreticileri ABD dışındaki küresel pazarlara odaklanacak. Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik %100 gümrük vergisi uygulayacağını açıklayan Washington, Çinli üreticilere sembolik bir darbe indiriyor. Çinli üreticiler ABD'de neredeyse hiç iş yapmıyorlar ve pazara girmenin önündeki siyasi engellerin aşılamaz olduğunu zaten kabul etmiş durumdalar.

Analistlere göre Washington'un hamlesi Çinli elektrikli araç üreticilerinin küresel hakimiyet hırslarını değiştirmeyecek, ancak hedeflerine bir ayarlama yapmaya teşvik edecek. Şirketler gelişmekte olan pazarları vurgulayacak ve mümkün olan yerlerde üretimi yerelleştirerek Çin elektrikli araçlarına daha açık olan hükümetleri etkilemeye çalışacak. Bazı şirketler ise siyasi tepkiyi azaltabilecek ve ABD pazarına dolaylı bir yol sunabilecek elektrikli araç teknolojisi tedarikine odaklanabilir.

Yaptırımlar ABD'deki endişeleri yansıtıyor

Yaptırımlar ABD'de genellikle devlet sübvansiyonlarından yararlanan Çinli elektrikli araç üreticilerinin pazar payı kapmak için araçlarını Amerika'da satmaya çalışacakları endişesini yansıtıyor. Avrupa ise geçtiğimiz yıl Çin'in elektrikli araç sübvansiyonlarına yönelik bir soruşturma başlattı ve bu soruşturmanın önümüzdeki aylarda gümrük vergileriyle sonuçlanması bekleniyor. Amerika'nın gümrük vergileri sayesinde ABD'li otomobil üreticileri düşük maliyetli Çin rekabetine karşı korunmuş olacak.

Küresel hedefler

Jeopolitik zorluklara rağmen Çinli otomobil üreticileri hala denizaşırı ülkelere açılmaya hevesli ve bir sonraki Tesla ya da Toyota Motor olmayı hedefliyor. Çin'de 100'den fazla elektrikli araç markası pastadan pay almak için mücadele ediyor ve bu da fiyatları ve karlılığı düşürüyor. Çin'in kapasitesi iç talebin üzerinde çalışıyor ve üreticiler marjların daha yüksek ve rekabetin daha az şiddetli olacağına inandıkları yurt dışına bakıyorlar.

Çin'in otomobil ihracatı son üç yılda neredeyse beş kat artarak 2023 yılında yaklaşık beş milyon araca ulaştı. Bunların çoğu Rusya'ya gönderilen benzinli araçlar iken, diğerleri Güneydoğu Asya, Avrupa ve başka yerlere gönderilen elektrikli araçlardı.

Çin dışında fabrika kurma hedefi

Bir başka taktik de Çin dışında, Çin markalı elektrikli araçlara açık olan pazarlarda fabrikalar açmak. Çinli üretici BYD Brezilya, Macaristan, Tayland ve Özbekistan'da yeni fabrikalar açıyor ve Meksika'da da bir fabrika açmayı düşünüyor. Çinli Chery Automobile, yerel bir ortak olan Ebro-EV Motors ile İspanya'da otomobil üretmeyi planlıyor.