29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.05.2023 10:28 | Son Güncelleme: 12.05.2023 10:49

Yabancı kurumlardan seçim raporları

Uzun zamandır Türkiye varlıklarında yüksek pozisyon almamayı tercih eden yabancı kurumlar, seçim sonrası ekonomide atılabilecek adımlara dair raporları artırıyor. Ortak görüşleri seçimi kim kazanırsa kazansın kurun bu seviyede tutulmasının zor olacağı yönünde
Güzem Yılmaz Ertem
Güzem Yılmaz Ertem [email protected]
Yabancı kurumlardan seçim raporları

Seçime sayılı günler kala Borsa İstanbul’da banka ve holding hisselerinde haftalık kazanç yüzde 20’ye ulaşırken, TCMB kuru ile kapalı çarşı kuru arasındaki makas 2 TL’ye kadar açılmaya devam ediyor. Uzun süredir Türk varlıklarında yüksek pozisyon almayı tercih etmeyen yabancı kurumlar ise seçim sonrası aksiyonlarını belirlemek için Türkiye ziyaretleriyle birlikte kaleme aldıkları raporları artırıyor. Ortak görüş kim kazanırsa kazansın kurun bu seviyelerde tutulmasının zor olacağı fakat millet ittifakının ekonomik öngörülebilirliği artıracağı yönünde.

Goldman Sachs: Muhalefetin enflasyonda 2 yıl içinde tek haneli hedefi ancak sert faiz artışıyla mümkün

Goldman Sachs ekonomistleri faiz beklentileri fiyatlamalarının daha yüksek ihtimalle muhalefet zaferini yansıttığını belirtiyor.  Başak Edizgil ve Clemens Grafe tarafından yayımlanan raporda ekonomistler lirada keskin bir değer kaybının da piyasalar tarafından fiyatlandığı hatırlatılıyor “Liranın aşırı değerli olduğunu düşünürken bir düzeltme zamanlamasını öngörmenin zorlu olduğunu ve seçim süreci ile sonucuna bağlı olacağını düşünüyoruz”.  Diğer taraftan döviz beklentileri keskin bir şekilde yeniden fiyatlanırken döviz tahvil getiri makaslarının görece istikrarlı kalmasını şaşırtıcı bulduklarını belirten analistler, kurdaki oynaklığın TCMB rezervleri için de bir risk olduğunu vurguluyor. 

Goldman Sachs, "Muhalefetin temel politikası Türkiye'nin eski yapısının restorasyonuna odaklanıyor. Para politikası tarafında ortodoks politikalarla, temel enstrüman repo faizi olan parasal çerçeveyi hedefleyen bir enflasyon patikası olacak.“ açıklamalarında bulunuyor. Öte yandan muhalefetin enflasyonda 2 yıl içinde düşük tek haneli rakam hedefinin ancak sert faiz artışıyla mümkün olacağına dikkat çeken Goldman Sachs ekonomistleri, gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere de vurgu yapıyor “Yerel seçimler göz önüne alındığında büyük bir faiz artışı ile ekonominin soğuması göz alınacak mı bilmiyoruz fakat rezervlerin düşük seviyesi ve TL üzerindeki baskının devam etmesi TCMB kararında belirleyici olacak”

BoFA: Millet ittifakının seçilmesi durumunda ekonomik güven ortamı geri gelir        

Bank of America Merrill Lynch bu hafta yayınladığı raporda ilk turda seçimin sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgularken meclisteki milletvekili ağırlığının hangi partide olacağının da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Millet İttifakı'nın seçilmesi durumunda ortodoks politikalara dönüşün hızlı olacağına ve ekonomik güven ortamının tesis edileceğine inanan BoFA ekonomistleri, yatırımcıların mali taraftaki düzenlemeler dolayısıyla tedirgin olduğunu da hatırlatıyor. Raporda yatırımcıların, muhalefetin kazanması durumunda, para birimindeki değer kaybının ve faiz artışlarının bankacılık sektörü bilançolarında ve hükümetin yükümlülüklerinde sorunlara yol açabileceğini düşündüğü ifade ediliyor. Öte yandan bazı kurumların bilançolarındaki gizli yükümlülük ve maliyetlerin seçimlerden sonra ortaya çıkabileceği yönündeki endişeler dile getiriliyor.

BofA, Türkiye'de borcun milli gelire oranının faizlerde ve kurda yaşanacak artışlara karşılık olarak potansiyel olarak kamu bankalarına sermaye konulması ve depreme yönelik finansman ihtiyaçları da dahil olmak üzere yüzde 50-55 seviyesinde öngörüyor. Banka Eylül ayıyla birlikte faizlerin yüzde 50'ye ulaşması ve TL'de yüzde 20-25 değer kaybı beklentisini yinelerken, kampanya döneminde ücret artışları taahhütleri ve enflasyona ilişkin revizyon görüşmelerinin beklentileri üzerinde yukarı yönlü bir risk yarattığına dikkat çekiyor. 

Piyasa tarafında ise muhalefetin kazanması durumunda 10 yıllık tahvil getirisinin yaklaşık yüzde 30'da zirve yapmasını bekleyen BofA, USDTRY'nin gerçeğe uygun değerini 24 civarında tahmin ediyor. Analistler tahvil tarafının ise zirve yaptıktan sonra döviz korumalı olarak satın alınabileceğini vurguluyor.

Fitch: Seçim sonrası politika değişimine odaklanacağız

Türkiye'nin kredi notunu B, görünümünü ise negatif olarak değerlendiren Fitch Ratings’in yayımladığı notta “Türkiye notuna yönelik aşağı yönlü baskının yumuşamasında seçim sonrası güveni istikrara kavuşturacak, makroekonomik ve finansal istikrar riskleri azaltacak ve dış finansmana erişimi iyileştirecek politika değişimlerine odaklanacağız” denildi. Notta regülasyonlara yönelik ve sermaye akışını düzenleyen önlemlerin potansiyel politika değişikliklerinin karmaşıklığını artırdığı belirtildi. Fitch bankaların karlılıklarının azalan iş hacmi ve marj sıkılaşması sebebiyle zayıflayacağını öngördü.