14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 13.05.2023 17:55

“Yapay zeka tarımda verimliliği artıracak”

Microsoft Asya Başkanı Ahmed Mazhari Dünya Ekonomik Forumu’nda yapay zekanın tarımın geleceğine olan etkisini anlatan bir konuşma yaptı. Mazhari, veriye dayalı tarım teknolojilerinin 2050 yılına kadar tarımda verimliliği yüzde 67 oranında artırabileceğini söylüyor
“Yapay zeka tarımda verimliliği artıracak”

Mazhari, ilham verici konuşmasında üç başlığın altını çizdi:
• Asya, dünya nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor, ancak tarım arazilerinin yalnızca beşte biri Asya’da. Bu da Asya’yı küresel gıda acil durumu açısından özellikle risk altına sokuyor.
• İklim değişikliği ve artan gıda fiyatları, bölge genelinde uzun vadeli gıda güvenliğini tehdit ediyor ve 1 milyardan fazla insan yeterli gıdaya erişemiyor.
• Veriler ve yapay zeka, çiftçilerin daha bilinçli kararlar almasına, üretkenliklerini artırmasına ve hasatlarını artırmasına yardımcı olabilir.
• Mazhari, kendi hayatından yola çıkarak, büyüdüğü Hindistan’ın Shillong adındaki küçük kasabasını anlattı. “Doğu’nun İskoçyası” denilen bölge Assam’da çay yetiştirilen bölgeye yakın. Mazhari, Bangladeş sınırına yakın dünyanın en yağışlı yerinden yaklaşık 50 mil uzakta olduğunu söylediği bölgenin hayatını nasıl şekillendirdiğini anlattı.